Zonnepanelen

Was het twintig jaar geleden nog bijzonder wanneer je zonnepanelen had, tegenwoordig zie je ze op heel veel daken. En niet alleen daar, ook op velden, op het water, op lantaarnpalen, overal kom je ze tegen. Hieronder een aantal voorbeelden.


Pioniers

Door: Kees Wiersum

Geplaatst op: 19 februari 2019

 

Het verhaal van Kees Wiersum alias Zware Kees uit Berkhout, duurzaamheidspionier sinds de jaren 80!

Ergens eind jaren tachtig werden zonnepanelen, die toen nog erg nieuw waren, door een actie opgestart door Greenpeace een stuk goedkoper. Omdat wij het milieu een warm hart toedragen besloten we om een viertal panelen aan te schaffen en deze op ons deels platte dak te plaatsen. We waren de eersten in de wijk, echte pioniers dus.

Net toen het laatste paneel geplaatst was en ik trots omhoog stond te kijken reed de buurman met een gloednieuwe auto de straat in. Hij keek mee naar boven terwijl ik uitlegde dat van nu af aan de elektriciteitsmeter (toen nog een ouderwetse schijfmeter) bij ons achteruit zou draaien op zonnige dagen. We zouden meer energie opwekken dan verbruiken!

Hij keek zuinig en zijn commentaar loog er niet om.

  ‘Een hele slechte investering!’ was zijn mening en hij parkeerde zijn nieuwe auto (die na het verlaten van de showroom minstens 1500 gulden minder waard was geworden) op zijn inrit.

Toen wij gingen verhuizen in 2008 namen we de zonnepanelen mee, (dat is het handige van zonnepanelen, je neemt ze gewoon mee).

Helaas staat ons huidige huis in Berkhout met het dak op het noorden. Je kunt wel zonnepanelen op de noordkant plaatsen maar logischerwijs is de opbrengst dan significant lager. (en de terugverdientijd daardoor veel langer).

De oplossing werd gevonden door de panelen op het dak van het tuinhuis te plaatsen. Deze heeft een puntdak op het oosten en westen. De verwachte opbrengstvermindering werd gecompenseerd door nog eens drie nieuwe panelen bij te plaatsen.

De zeven panelen werden tien jaar later vervangen door 8 nieuwste generatie panelen. (JA Solar Monokristallijn Percium 295 – 300 Wp).

Zelfs na ruim 25 jaar werden de oude panelen niet afgedankt:  

De oudste vier werden gerecycled en de drie 10-jaar oude panelen doen nu dienst ergens op een dak in Groningen.

De eerste panelen hebben ruim 25 jaar dienst gedaan! In acht jaar tijd waren deze afgeschreven en hebben daardoor 17 jaar gratis elektriciteit geleverd.

De huidige acht hebben een opbrengst (zover ik dat nu na een half jaar kan inschatten) die ongeveer 8 x hoger is dan de oudere zeven.

‘De huidige acht leveren nu ongeveer 8 x meer electriciteit terug aan het net dan de oudere zeven, zover ik dit na een half jaar kan inschatten. Terugleveren betekend dat het eigen verbruik (door apparaten in huis) al is verrekend. Het is dus electriciteit die ‘overbodig’ is en teruggeleverd wordt op het net en waarover ik een vergoeding ontvang.’

West

Oost

Terugverdienen?


‘Hoofd in de wolken (en tussen panelen)’

Door: Harry en Joke Arents

Geplaatst op: 23 februari 2019

 

Het verhaal van Harry en Joke Arents  in Berkhout

Op 21 maart 2018 zijn er bij ons op de Bruggevaart in Berkhout acht zonnepanelen geplaatst. De Vereniging Eigen Huis (VEH) had een aanbesteding uitgeschreven voor een collectieve inkoop van zonnepanelen, die door de fa. Tautus werd binnengehaald. 

Na een avondje voorlichting, en wat rekenwerk hebben we ons aangemeld. Er moest een borg van €150,– betaald worden; er volgde een schouw, en op die bewuste 21e maart is het geheel in een halve dag geïnstalleerd. 

We zijn nu elf maanden verder. De installatie heeft volgens de bijgeleverde app inmiddels 2278 kilowattuur opgewekt. Met een rekenfactor van €0,21 per kWh is dit een bedrag van €473,84. We zijn hier zeer content mee. 

We realiseren ons dat we een erge mooie voorjaar en zomer achter de rug hebben. Dus durven we deze cijfers niet door te rekenen. Immers, als we het aanschafbedrag van ± €2400,– (netto, d.w.z. na BTW teruggave) delen door deze jaaropbrengst, komen we op een terugverdientijd van 5 jaar uit! Ik denk dat we onszelf dan rijk rekenen. Maar van 6 jaar mogen we toch wel uitgaan!

 

De zwartkijkers die ons tijdens de periode van oriëntatie al dan niet gevraagd van advies hebben voorzien, spraken van een terugverdientijd van minimaal 10 jaar!

De panelen zijn van het merk Talesun van het type TP660M en kunnen 270 Watt-piek leveren. Talesun garandeert een terugval in vermogen na 10 jaar van maximaal 10%,  en na 25 jaar van maximaal 20%.  

Vanuit esthetisch oogpunt hebben we voor de zwarte (t.o.v. blauwe) panelen gekozen.

De omvormer is van het merk Growatt. Maximum capaciteit is 2000 Watt. Bij zéér zonnige dagen, afgelopen voorjaar(!), hebben we pieken van 2023 watt afgelezen.   WIFI is standaard. Dit zorgt voor de mogelijkheid om met de bijgeleverde APP de opbrengst in de gaten te houden.  Growatt levert 10 jaar garantie op hun omvormers. 

Al met al zijn we z.e.er tevreden over onze installatie, en apart van het financiële aspect, geeft het een prima gevoel een kleine bijdrage te kunnen leveren aan een beter milieu!