Infraroodverwarming
Koude voeten? Koude slaapkamer of werkplek? Vroeger waren er van die draagbare radiatoren op elektriciteit die je schijf van je elektriciteitsmeter als een dolle liet draaien. Gelukkig zijn er nu goede en betaalbare alternatieven.
Bijverwarmen?
Door: Kees Wiersum
Geplaatst op: 16 januari 2022
Dat was schrikken, eind vorig jaar! De gasprijzen die maar bleven stijgen en recordhoogten bereikten. Veel mensen moeten gedacht hebben: dat gaat een dure winter worden, hoe kan ik mijn huis het best en vooral, het goedkoopst verwarmen. Gelukkig hebben veel huizen in onze gemeente een open haard, of een hout,- dan wel palletkacheltje.
Was dit eigenlijk bedoeld voor de gezelligheid (vrijwel elk huis heeft als hoofdverwarming een CV-ketel), nu bleek het een uitkomst om bij te verwarmen. De verwarming een graadje (of meer) naar beneden en het houtkacheltje aan. Op een frisse (windstille) dag kan je ze ruiken, her en der branden deze kachels, zelfs vroeg in de ochtend. Het worden er elk jaar meer. Ook bij mij ging de (gas)verwarming lager en het houtkacheltje aan.
Toch is met behulp van een houtkacheltje niet elk probleem opgelost: door corona werken veel mensen thuis, op een hobby, - of werkkamer. Niet fijn om de hele dag in de kou achter een laptop te moeten zitten. Dan toch maar de radiatoren boven vol opendraaien?
De toename van houtstook ging niet onopgemerkt voorbij in de media. Mensen met astmatische klachten roerden zich en door de toename van houtverbranding wordt ook nog eens een enorme extra hoeveelheid CO2 de lucht ingeblazen. Er kwamen dan ook al snel adviezen om met windstil weer of met mist geen gebruik te maken van de houtkachel. Sommige milieugroepen roepen om totaal verbod op houtstook.
Door de toegenomen vraag naar brandhout steeg ook de prijs per kuub explosief. Kon je een drietal jaar geleden nog een kuub voor 65,- Euro kopen, nu is de prijs van dezelfde hoeveelheid bij dezelfde leverancier bijna verdubbeld; 110,- Euro. Tevens is de wachttijd opgelopen tot bijna een half jaar. Je zou jezelf af kunnen vragen om op deze manier de verhoging van gasprijzen te compenseren nog wel loont.
Toen mijn voorraadje hout stevig begon te slinken en ik erachter kwam dat deze winter voorbij zou zijn voordat nieuw stookhout geleverd kon worden, ben ik op zoek gegaan naar een alternatief.
Na wat speurwerk vond ik een infraroodverwarming. Dit is een plaat die nog het meest op een ‘white board’ lijkt, zo’n notitiebord. Het bord zelf is zeer plat (niet meer dan 2 cm dik).
Het kan eenvoudig geïnstalleerd worden aan plafond of muur maar ook met een bijgeleverde set voetjes overal op de vloer neergezet worden.
Het systeem wordt elektrisch gevoed en verwarmt middels (ongevaarlijke) langgolvige infraroodstraling, vergelijkbaar met een houtkachel. Deze straling verwarmt niet de lucht maar jou en aangestraalde objecten. Hierdoor gaat er geen energie verloren aan verwarmen van de lucht (dat bij circulatie toch weer verdwijnt).
Door de inhoud te meten van de ruimte waarin de verwarming gebruikt gaat worden, kan bepaald worden hoe groot het paneel moet zijn (en hoeveel Watt het apparaat gaat verbruiken).
Na een aantal weken het paneel gebruikt te hebben (op onder meer een werkplek op de tweede verdieping en een werkplek in de woonkamer) bleek het infraroodpaneel een ideale bijverwarming te zijn en ook nog eens duurzaam (Geen CO2 uitstoot mits groen opgewekte elektriciteit wordt gebruikt).
Wanneer het apparaat continu aanstaat kost een uur 0,545 kWh. Door de ingebouwde thermostaat zal dit echter niet het geval zijn. Het apparaat kan overal neergezet worden, heeft buiten de thermostaat ook een tijdklok, instelbare verwarmingstemperatuur en alle functies zijn zowel met de hand als met een app op je telefoon te bedienen. Een fijne warmte; wel moet je de gezellige vlammen van een openhaard of houtkachel erbij denken.
Infrarood verwarming kerk Berkhout ?
Door: Cor Danenberg en Ton Scholte
Geplaatst op: 26 mei 2019
In mei 2019 staan er bij de kerk in Berkhout twee service wagens van Wardenaar infrarood. Dit roept vragen op. Navraag leert dat de kerk wordt warm gehouden door infrarood gas kachels.
Infrarood gaskachels zijn heaters welk een sterke stralende infrarood warmte leveren. De richting van de infrarode warmte energie staat haaks op de bron. Op een buiten terras bijvoorbeeld hangt de bron ca 45 graden naar beneden wijzend.
Deze warmte is vergelijkbaar met zonnewarmte straling. Het grootste voordeel van een infrarood gaskachel is dat deze een warme infrarood straling ontwikkeld welk meteen voelbaar is op de plaats waar nodig. Voor de kerk in Berkhout en voor bedrijfshallen zijn deze kachels geschikt, maar omdat zij gas gebruiken niet duurzaam.
Voor huishoudens zijn er elektrische infrarood panelen op de markt die geschikt zijn om kleine ruimten te verwarmen. (werkplek / douche).
Infraroodverwarming is stralingsverwarming. De omgeving wordt aangestraald door onschadelijke infrarode warmtestralen.
Infraroodverwarming voel je direct, net als de stralingswarmte van de zon. Stralingswarmte wordt opgeslagen door meubels, wanden en vloeren, die deze warmte ook weer afgeven aan de lucht. Zo wordt de kamer comfortabel warm en kan de verwarming geregeld worden met een thermostaat. Deze panelen zij dus het meest effectief als zij aan een plafond worden gemonteerd.
Infraroodverwarming kun je gebruiken daar waar je bent. Je kunt een basistemperatuur in huis van bijvoorbeeld 17°C instellen en de thermostaat van het paneel pas op 20°C instellen als je daadwerkelijk in de kamer bent. Dit bespaart energie en is een duurzame manier van verwarmen.
Bij convectiewarmte, zoals afgegeven door klassieke radiatoren, is de stralingsenergie beperkt. De warmte wordt voornamelijk afgegeven aan de langs strijkende lucht. Deze lucht gaat opstijgen en circuleren en geeft op zijn beurt dat weer af aan personen en objecten. Omdat warme lucht eerst opstijgt vragen grote en hoge ruimten veel energie.
Infraroodstraling warmte heeft een veel grotere stralingsenergie. De energie hiervan draagt veel verder dan van een convectie radiator. Op één meter afstand is de straling van een radiator niet meer te voelen. De warmtestraling van een infraroodkachel, afhankelijk van het vermogen, is op vele meters voelbaar.
Daardoor is het mogelijk dat eerst het aangestraalde warm wordt en daarna pas de lucht. Een gebouw die incidenteel wordt gebruikt, zoals een kerkgebouw, hoeft niet eerst in zijn geheel door convectie warm gemaakt te worden, voordat de gebruiker de warmte gaat ervaren.
Het infraroodpaneel ophangen boven een zitbank in een woonkamer maakt het mogelijk om de cv eerder laag te zetten. Het nadeel is dat alleen op de plek waar de stralingsenergie van het paneel kan worden ervaren, de plaats is waar het paneel hangt. Op de stoel tegenover de bank zal het steeds minder warm zijn. Een paneel kiezen met een groter stralingsvermogen is niet aan te raden. Het paneel kan nu eenmaal niet hoger hangen dan het plafond hoog is. Tussen je hoofd en het plafond is een relatief kleine afstand, tenzij je een kamer met een hoog plafond hebt. Een paneel met een groot vermogen kan heel onaangenaam zijn. Je krijg dan een rood hoofd en koude voeten.
Wat is infraroodstraling ?
Infraroodstraling behoort tot de optische straling binnen het totale elektromagnetisch spectrum. Dit spectrum wordt o.a. onderverdeeld in Röntgenstraling, optische straling en microgolven.
Het elektromagnetisch spectrum
Optische straling wordt onderverdeeld in ultraviolet, zichtbaar licht en infrarood. Ultraviolet en infrarood zijn onzichtbaar voor het menselijk oog.
Er zijn 3 typen infraroodstraling: infrarood A, B en C
- IR-A is korte golf infrarood. Golflengte: 780nm tot 1.400nm (3400°C tot 1800°C)
- IR-B is middengolf infrarood. Golflengte: 1.400nm tot 3.000nm (1400°C tot 690°C)
- IR-C is lange golf infrarood. Golflengte: 3.000nm tot 1.000.000nm (690°C tot -273°C)
Infraroodverwarming straalt sterker omdat de temperatuur hoger is. Infraroodverwarming wordt maximaal 100°C tot 110°C, terwijl radiatoren tussen de 60°C en 80°C worden. Vloerverwarming wordt maximaal 40°C. Dit verschil is duidelijk te voelen. Hoe hoger de temperatuur, hoe krachtiger de straling en convectie.
Straling: Een infraroodpaneel straalt mensen en objecten direct aan. De straling wordt omgezet in warmte als het objecten raakt. De warmte is gelijkmatig verdeeld. Aangestraalde objecten geven de warmte geleidelijk af.
Straling is elektromagnetische straling. Infraroodverwarming produceert deze straling. Als de straling een object raakt, bijvoorbeeld het menselijk lichaam, een muur of een meubelstuk, dan wordt de stralingsenergie opgeslagen en omgezet in warmte.
Convectie: Een radiator verwarmt lucht. Deze stijgt op. De warmte is ongelijk verdeeld. Aan het plafond wordt het aanmerkelijk warmer dan de vloer.
Convectie is luchtcirculatie die ontstaat door opwarmen van lucht. Radiatoren produceren voornamelijk convectiewarmte. Warme lucht stijgt op, waardoor aan de bodem van de radiator koude lucht aangetrokken wordt.