Tijdelijke woningen in de Goorn

Door: Pam (meewerkend KEN-lid)

Geplaatst: 16 nov 2023

 

De gemeente Koggenland heeft het plan opgevat om binnen de gemeente twee plekken aan te wijzen/ in te richten voor tijdelijke bewoning. Dit om aan de vraag naar woningen op kort termijn te kunnen voldoen. Een plek in De Goorn en een in Obdam. Een medewerkster van KEN nam poolshoogte.

 

Ik ben op een informatieavond (7 sept. 2023) geweest over het eerste plan in De Goorn, die op de avond zelf als participatie-avond werd benoemd. Waarschijnlijk omdat uit de omgeving waar het eerste plan van 60 woninkjes gepland was veel weerstand kwam.

Op de Leet 40a wil de gemeente 60 woningen realiseren, het zijn een soort containerwoningen die gebouwd worden door Clean2Anywhere of een andere fabriek.

Kleine verplaatsbare huisjes, die toch iemand of gezinnetje een thuis moeten geven.

Op de plattegrond van het kleinste model viel mij op dat er geen plek is voor een wasmachine. Alles is in een ruimte gesitueerd, met een vaste kast om slaapkamer van huiskamer/keuken te scheiden.

Van het grotere model, heb ik geen plattegrond gezien, werd niet gepresenteerd. Erbij werd verteld dat er een gezamenlijke ruimte/schuur komt, die men naar behoefte, gezamenlijk kan indelen.

Maar alle mooie plannen uit augustus 2023 zijn nog altijd (nov. 23) alleen plannen, terwijl ze juist graag snel dit wilden realiseren. Het liefst nog voor de kerst. (2023)

Ik vond de informatie die gegeven werd erg summier en teleurstellend en had niet de indruk dat er veel toekomstige bewoners op af waren gekomen. 


Tiny houses

Wordt je wat ouder, kinderen het huis uit, of ga je juist je wooncarrière beginnen? Denk eens aan Tiny Houses! Kleiner wonen heeft zo zijn voordelen.


Duurzaam bouwen aan een nieuw chaletpark op Ursemmerhof?

Door: Pam van der Linden en Bea Pijlman

Geplaatst: juli 2023

 

De Ursemmerplas is bij veel inwoners van Koggenland wel bekend. Het meertje, de camping/chaletpark, een rondje om door het groen, wie heeft daar geen voetstappen liggen?

Het voornemen om hier een geheel nieuw en duurzaam gebouwd park aan te leggen, met recreatiechalets in een mooie setting, trok onze belangstelling. De plannen bestaan al langer. Helaas kwam er nooit iets van de grond. Daarom laat ik de laatste nieuwe naam ook achterwege. Die naam schept trouwens wel verwachtingen.

Op een rustige zondag brachten wij een bezoek aan deze toch wel bijzondere recreatieplas. Hier hebben de kinderen uit de omgeving gespeeld terwijl ouders lekker op het gras of aan het water genoten van een dagje zon en ontspanning. Veel van het campinggebeuren kreeg je niet mee dit lag verscholen achter het groen. Vandaag wel een kijkje genomen op de camping, wat een trieste boel! Veel caravans/chalets waren verdwenen, net zoals het groen daaromheen.

Het begon al bij de kleine dierenweide, geen dier meer te bekennen. Parkeren voor niet campinggasten: weg. Het kantine/snackbargebouw: gesloten. Daar zit nu alleen nog een kantoortje in. Lopend langs het welbekende pad richting camping en nieuw aan te leggen chaletpark, want daar kwamen we voor, viel ons op dat het meertje er best aanlokkelijk uitzag.  Maar waar is het zand, waar zijn de speeltoestellen? Niet veel van over en wordt het nog wel onderhouden? De camping zelf ook grotendeels ontmanteld, kale plekken daar waar eens de trots van de rust- en natuurzoekende recreanten stonden. De overgebleven huisjes op wielen stonden er wel verzorgd bij.

Na het laatste chalet lopen we een ‘bos’ in van grote dikke bomen, hoge stuiken en doorkijkjes naar de weilanden. Prachtig! We kunnen ons voorstellen dat veel mensen hier met plezier wandelen. De stilte en de oude natuur, zomaar midden in een landelijk gebied. In een tijd waar steeds meer natuur verdwijnt omdat de mens ook wonen moet, is dit toch wel een uniek plekje.

Langs een pas aangelegd en geasfalteerd pad zien we het ‘nieuwe’ gedeelte van het chaletpark opdoemen. Daar zijn we niet welkom, er staat een hek. Toch willen we graag zien wat voor moois er hier wordt gebouwd na de ronkende presentatie van dit park en de ophef hierover  Duurzaamheid heeft onze interesse en duurzaam moet dit park worden, volgens de verkopende partij.

 

Eens kijken of ze echt duurzaam gebouwd worden. De ramen met dubbelglas hebben een sticker, die komen uit Turkije. De isolatie tussen de muren, het dak en onder de huisjes: nieuw. Onderstellen met wielen: nieuw. Hout: nieuw maar geen bewijs dat dat duurzaam is (dat wil zeggen dat bomen voor het gekapte hout herbeplant worden) enz. De huisjes worden gestabiliseerd door, nu wel, hergebruikte, geteerde bielsen en stukken laminaat, (zou dit uit gesloopte caravans komen?) dat is tenminste circulair. Alhoewel, de bielsen lijken mij vervuilend te zijn voor het oppervlaktewater. De bestrate parkeerplek bij het chalet had ook met open stenen waar gras doorheen kan groeien kunnen worden aangelegd en het dak kan met Sedum worden bedekt. Dat zou duurzamer zijn geweest. Ik weet niet of hier ooit een boom gestaan heeft, maar nu staat er niets. Samen met de platte daken zal het hier flink heet kunnen worden in de zomer; en airco is dan geen overbodige luxe. 

Het hek sluit bij nader inzien toch niet echt af en geeft iedereen die nieuwsgierig is ruimte om het terrein te betreden. Gelukkig kunnen we zo toch een kijkje nemen. Overal bergen zand en verlaten gereedschap, bergen en pallets met stenen en een schroothoop. Verderop zien we de chalets in aanbouw, dat zijn er meer dan de verwachting was. Dichterbij blijkt dat ‘in aanbouw’ wel erg optimistisch genoemd is. De chalets zijn in diverse stadia en zien er verlaten uit. Wordt er nog gewerkt? Als je naar binnen kijkt zou je zeggen van wel, maar als je beter kijkt zie je overal water liggen tussen in de steek gelaten gereedschap en zelfs een bak met kant en klaar behangplaksel (waar moet dát gebruikt worden, er is nog geen muur klaar voor). Rond sommige huisjes liggen houten vlonders, is een bestrate parkeerplek aangelegd en één heeft zelfs al een Jacuzzi. Alles ligt er desolaat en in staat van aftakeling bij; kapitaalvernietiging. 

Waar halen ze de elektriciteit straks vandaan voor alle elektrische apparatuur? Niemand in Koggenland krijgt een nieuwe of zwaardere aansluiting en nieuwbouwprojecten lijden ook onder het gebrek aan stroom.

Kortom; niets duurzaams te bekennen aan of bij de huisjes, gewoon een verkoopkreet. 

Na nogmaals te hebben gekeken naar de plannen (ik moet vermelden dat dit slechts plannen zijn) zien we dat als het huidige stuk grond bebouwd en klaar is, alles vol komt met direct aan het water gebouwde chalets en daarachter nog meer rijen. Wat opvalt is dat alle bomen moeten verdwijnen! Elk stukje grond wordt voor de chalets gebruikt en daar gaat al het groen voor wijken, de mooie dikke bomen die mens en dier zo nodig heeft, weg. De plas is al geen zuiver water en nu wordt de omgeving ook nog dood gemaakt. Ik zie het somber in voor de natuur. 

Voor deze plannen moeten de huidige, geld in het laatje brengende, recreanten wijken en in een ontmantelde en verwaarloosde omgeving hun laatste tijd op de camping slijten. Weg heerlijke plek om te ontspannen en vooral weg alle investeringen, pure kapitaalvernietiging. 

Duurzaam? Mijn neus, er wordt wederom een grote groep landgenoten in de steek gelaten voor het grote geld, voor mensen die nu al een heerlijk huis hebben en twee keer per jaar op vakantie kunnen. Waarom nu al alles kapot maken terwijl het bewezen is dat dit soort chalets helemaal niet zo snel verkopen? Wat ons als inwoners van Koggenland aan het hart zou moeten gaan is dat er voor ons ook niets voor terug komt. Geen rondje meer doen, geen simpel familie-uitje langs het water en op de grasvelden, geen campinggasten die hun boodschappen in het dorp gaan doen of hun tuin versieren met lokaal gekocht groen. Een chaleteigenaar of huurder voor een week verschild nu eenmaal van de bewoner die hier weken achterelkaar zijn ontspanning zoekt. Gewoon een gemiste kans iets moois te maken in onze omgeving voor inwoners en campinggasten onder de dooddoener van verbetering en duurzaam.


Tiny houses in Koggenland.

Door: Bea Pijlman

Geplaatst juni 2023

 

Wie de laatste tijd de kranten en sociale media in de gaten heeft gehouden zal het niet ontgaan zijn, tiny houses gebouwd door Clean2Anywhere (C2Homes fabriek), zijn door onze gemeente aangekocht. Leek het er eerst op dat gemeentes wel onder de indruk waren van deze manier van bouwen maar niemand een plekje voor tiny houses had, kunnen Koggenlanders nu trots zijn op hun gemeente die wel tot aanschaf van dit bijzondere huisje

over ging. De aankoop van vijf Tiny Houses is rond en er ligt een voorstel voor nog eens vijfentwintig van deze compleet circulaire ‘flexwoningen’. De dertig Tiny Houses worden onderdeel van de voorgestelde realisatie van honderdtwintig flexwoningen verdeeld over twee locaties in Koggenland.

Obdam en Avenhorn zijn hiervoor in beeld. Flexwoningen zijn kleine huizen geschikt voor studenten, starters op de woningmarkt en iedereen die daar interesse voor heeft. Misschien wel Uw kans om kleiner en duurzaam te gaan wonen en de grote eengezinswoning voor een nieuw gezin achter te laten.

Clean2Anywhere, een stichting die o.a. werkt met mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, is bij velen vast bekend van de plasticschepen. Gerecycled plasticafval opnieuw gebruikt voor een duurzaam product. Als gerecycled plastic gebruikt kan worden voor schepen, waarom dan niet voor huizen? En zo ontstond het plan om tiny houses van afval te gaan bouwen en met succes. Vijfentwintig vierkante meter gasloos en goed geïsoleerd, een duurzame woning en een fijn eigen stekkie voor diegene die al zo lang wacht op eigen woonruimte.

Plastic, oude spijkerbroeken en ander afvaltextiel, (sloop)hout en zie, bouwmateriaal. Niet zomaar bouwmateriaal, de onderdelen worden waar mogelijk zelf gemaakt en dus niet kant-en-klaar besteld en gebruikt. Neem het voorbeeld van het bij een supermarkt gekocht tosti ijzer, de binnenkant werd eruit gehaald en vervangen door ijzeren plaatjes, hiermee worden laagjes plastic op elkaar gesmolten om een plank te creëren, bijzonder.

De huizen hebben een slaapkamer, badkamer en huiskamer/keuken. Door de hoogte van de huisjes kan de toekomstige bewoner bijvoorbeeld het bed omhoog brengen en er een werk/speelruimte onder maken.


Duurzame huurwoningen Ursem

Door: Frank Scholtens

Geplaatst op 4 augustus 2019

 

Maandag 1 juli kregen de nieuwe bewoners van Noorddijkerweg 52 t/m 52C in Ursem de sleutel van hun nieuwe woning. Zij kregen ook uitleg over de werking van de installaties van hun nieuwe zeer energiezuinige huurwoning. Deze woningen zijn door Ewoning Noord Holland B.V. ontwikkeld en in opdracht van gemeente Koggenland gebouwd door Bouwbedrijf Tuin B.V. Dit ten behoeve van het gemeentelijk woningbedrijf. De nieuwe huurwoningen zijn levensloopbestendig, zeer energiezuinig én een voorbeeld voor bouwkundigen in de regio. Lees het hele artikel hier: Wethouder Van de Pol verwelkomt bewoners van eerste energiezuinige en gasloze huurwoningen.

Aanvulling

De woningen zijn voorzien van een inductie kookplaat.

De verwachte opbrengst van de geïnstalleerde zonnepanelen is ca. 4200 kWh. Uit de PHPP berekening(norm voor passief bouwen) volgt dat dit voldoende is voor een jaar verwarmen, ventileren en douchen voor twee personen. Dit is naar verwachting ook genoeg om aan de BENG norm te voldoen.

De installatie bestaat uit een Brink Elan-E luchtverwarmer en Renovent warmte terug win (WTW) box, een Stiebel warmtepomp boiler en in de douche en zithoek als extra een infrarood stralingspaneel.