KEN in de media

Stichting KEN is actief op Instagram, Facebook en haalt regelmatig de (plaatselijke) nieuwsbladen. Hier zomaar wat voorbeelden.


Heeft u de uitzending gemist en wilt u terugkijken, ga dan naar
https://duurzameburen.webinargeek.com/watch/replay/1698070/cab3531d3e3b2f36f955e67e890ff32d/

Gluren bij de duurzame buren

Door: Kees Wiersum

Geplaatst op:  17 oktober 2022

 

KEN te gast bij ‘Gluren bij de duurzame buren’. Afgelopen vrijdag, 14 oktober vond er de livestream plaats van ‘Gluren bij de duurzame buren’, georganiseerd door Omgeving Noord Holland Noord in Oranje Buiten te Hoorn. Gasten waren o.m het Duurzaam Bouwloket,  een duurzame inwoner van Koggenland en stichting KEN. Allerlei onderwerpen betreffende duurzaamheid werden behandeld. Wat kan je zelf doen om een huis te isoleren, bijvoorbeeld? Waar moet je beginnen? Is een warmtepomp een goede oplossing? 


Koggenland Energie Neutraal in 2021 gekozen in de Duurzame top 100!

Door: Kees Wiersum | Geplaatst op: 13 oktober 2021

 

Donderdag 7 oktober 2021 werd in theater Pakhuis de Zwijger te Amsterdam de jaarlijks terugkerende presentatie gehouden van dagblad Trouw Duurzame Top 100. Elk jaar kiest een onafhankelijke jury de honderd beste ideeën op het gebied van milieu. De Duurzame Top 100 bestaat uit zeer gevarieerde ideeën om natuur en milieu schoner en beter te maken. 

 

In 2021 stond het burgerinitiatief centraal. Burgers die de handen uit de mouwen steken, die positief gestemd de grote klimaatuitdagingen tegemoet treden, burgers die de overheid laten zien dat het hun menens is. Genoeg gepraat! laten we wat gaan doen aan al de milieuproblemen die iedere dag weer in het nieuws zijn. Niet ergens tegen zijn maar zélf actie ondernemen.

Buiten bekende (burger) groeperingen zoals Grootouders voor het klimaat (op nummer 47), Extinction Rebellion (op nummer 4), De voedselbank (op nummer 34) en bijvoorbeeld Herenboeren (op nummer 8) zijn er talloze minder bekende burgerinitiatieven gekozen. Zij ruilen kleding of speelgoed, zorgen voor laadpalen in de wijk, strijden tegen een snelweg, en wat te denken van die groep leraren die ‘groene’ lessen willen aanbieden?

Ook KEN (Koggenland Energie Neutraal) viel in de prijzen: voor het eerst in haar bestaan kwam KEN binnen in de Duurzame Top 100 en wel op een bescheide 88e plaats. KEN werd (onder andere) geprezen om haar idee van een nog te bouwen zonneweide een zonnepark te willen maken.

 

 

De burgerinitiatieven werden op die memorabele avond toegesproken door Frans Timmermans (Euro Parlement) en Marjan Minnesma (Urgenda) via een videoboodschap. Live deed gewezen minister Ed Nijpels een duit in het zakje. De boodschap was helder: Het milieu is niet geholpen met holle frasen zoals ‘Haalbaar en betaalbaar’ maar ‘Handen uit de mouwen, niet ergens alleen maar tegen zijn of roepen op social media, maar aanpakken!’

De winnaar was het burgerinitiatief ABP Fossielvrij; een handvol burgers neemt het op tegen financiële grootmacht ABP. Geen investeringen meer in fossiele industrieën. 

Helaas is KEN dit jaar niet (her) gekozen. Reden temeer om ook dit jaar de handen uit de mouwen te steken, met grote en minder grote ideeën: Verduurzamen? Het KEN!


De oprichters van KEN

In 2019 stelden wij ons voor in het Koggennieuws