Actueel

Blijf op de hoogte op deze pagina. Hier publiceren we waar we ons recent mee bezig gehouden hebben of nog bezig zijn. Foto's, artikelen en verwijzingen naar interessante onderwerpen die als gemeenschappelijk thema hebben: Duurzaamheid.


Een kamertje over

Door: Martin van Wilpe

Geplaatst: 04-09-24

 

 

U ken het wel, de kinderen zijn het huis uit en er komen één of twee slaapkamers vrij.

Wat ga je er mee doen, als rommelhok gebruiken of er wat nuttigs van maken?

Veelal worden deze ex slaapkamers omgebouwd tot hobbyruimte om de hobby’s van moeder of vader te kunnen uitoefenen. Daar zijn deze ruimten uitermate geschikt voor, maar in de winter wil je hier toch ook een beetje comfortabel kunnen werken?

 

   Heeft u een woning met een centrale verwarming, dan is er in deze ruimte waarschijnlijk een radiator.

Tijdens de bouw wordt er een warmteverliesberekening gemaakt voor alle ruimten in de woning.

De woonkamer wordt berekend op circa 20/21 CO en de slaapkamers op 15 CO, andere ruimten op circa 10 CO.

Nu is een temperatuur van 15 CO geen prettige warmte om in te werken, dus gaat men naar maatregelen zoeken om wat behagelijker te krijgen.

   In folders van de bouwmarkten staan diverse mogelijkheden om dit probleem op te lossen, onder andere het plaatsen van een thermostatische radiatorkraan. Met deze kraan kan je tóch in elke kamer de temperatuur instellen die je hebben wil, volgens de folder!

   Maar pas op, de slaapkamer temperatuur was toch op 15 CO  berekend, dus als je de kamer dan op dan 20 CO instelt zal het toch niet warmer worden dan 15 CO.

Ten tweede heeft u waarschijnlijk ook een kamerthermostaat in de woonkamer hangen; als deze is uitgeschakeld (omdat de maximale kamertemperatuur bereikt is) zal er geen warmte deze radiator in stromen.

Om toch een behagelijke temperatuur te kunnen halen zal men de radiator moeten vergroten die dan zeker de gewenste temperatuur kan bereiken.

Dit wordt een dure klus omdat radiatoren kostbaar zijn en niet altijd passen op de plek van de oude radiator, zodat de aansluitingen passend gemaakt moeten worden.

Een goed alternatief is een elektrische kachel, maar dan wel een goede keuze namelijk een elektrisch infrarood paneel.

  

Dit type verwarming geeft namelijk een zeer behaaglijke stralingswarmte af en alleen de plek waar je de warmte wilt hebben wordt verwarmd. Het is dus geen ruimteverwarmer (lucht) maar een plekverwarmer (object).

In combinatie met de radiator en het infrarootpaneel kan de ruimte behaaglijk verwarmd worden.

Dat scheelt een heleboel installatiekosten en is ook nog eens energiezuinig, omdat je het infraroodpaneel pas aandoet als je hem nodig hebt.

 


Waar blijft mijn stroom?

Door: Martin van Wilpe

Geplaatst: 12 mei 2024

 

 

Er zijn grote en kleine elektrische stroomverbruikers in onze woning. Heeft u zich wel eens afgevraagd wat deze apparaten verbruiken! Ik wel, en heb daarom een aantal stroomverbruiksmeters aangeschaft om te monitoren wat deze apparaten zoal verbruiken.

Ik heb 9 grote stroomverbruikers ruim een jaarlang “be-meterd” en ben verbaasd over de stroomverbruiken van sommige appraten.

Wat heb ik ruim een jaar gevolgd: 1 de koelkast, 2 de vrieskast, 3 de verwarmingsketel, 4 de radio en tv, 5 de wasdroger, 6 de vaatwasser, 7 de wasmachine, 8 de computer, 9 de meterkast (alle apparaten die daar zijn opgesteld).

Hieronder de gemiddelde verbruiken per maand in ons huishouden dat bestaat uit twee superfitte bejaarde personen.

Op dit moment ben ik weer bezig met het monitoren van andere stroomgebruikers zoals de koffiemachine, elektrische waterkoker, fietsbatterijlader, wat kleine apparaten in de bijkeuken en de vijver in de tuin. Ik heb nog een paar monitoren over, maar moet nog even nadenken waar ik die voor ga gebruiken.


Bedanklunch vrijwilligers KEN

Door: Kees Wiersum

Geplaatst: 24-03-2024

Zaterdag 23 maart was het weer zover: na het scanseizoen 23/24 kwamen de vrijwilligers van KEN bij elkaar om ervaringen uit te wisselen en te genieten van een lunch in café De Ridder te Berkhout.

Het zojuist afgesloten scanseizoen onderscheidde zich wel van de vorige edities. Opgemerkt werd dat er dit jaar, ondanks adverteren in diverse plaatselijke bladen, aanzienlijk minder aanvragers zich meldden. Eigenlijk kwam dit gunstig uit omdat er in afgelopen winter slechts een paar weken gescand kon worden. Dit omdat de gehele winter de buitentemperaturen zodanig hoog waren, en bleven, dat het niet mogelijk was een betrouwbare scan te maken. (De maximale buitentemperatuur mag niet hoger zijn dan 5 graden, daarbij is een felle zon die op een gevel schijnt ook al niet bevorderlijk voor een betrouwbare scan).

De warme winter zorgde ook voor minder verbruik van energie; er was waarschijnlijk ook daardoor dit jaar minder behoefte te weten of een huis goed geïsoleerd is.

De aanvragers die i.v.m. de warme winter geen bezoek hebben gehad van KEN-vrijwilligers blijven op de lijst staan voor volgend scanseizoen (24/25).

Mooi is te zien dat vrijwel de gehele vrijwilligersclub dezelfde is als die van vorig jaar. Nog steeds enthousiast! Het werd een gezellige zaterdagmiddag. Iedereen weer bedankt!


Houtkachels duurzaam?

Door: Pam van der Linden/Kees Wiersum

Geplaatst: 02-02-2024

 

Over de noodzaak van verduurzamen zijn de meeste mensen het wel eens: het is goed voor de wereld én scheelt in de portemonnee. Wie investeert in isolatie van de woning of, wanneer dat al gedaan is, de aanschaf van bijvoorbeeld een warmtepomp ziet dat terug in de portemonnee, vroeg of laat. Je kunt op veel manieren verduurzamen of in ieder geval je stookkosten omlaag brengen.

Toen de Oekraïneoorlog uitbrak en de energiecrisis een feit was herinnerde veel mensen dat ze nog een houtkachel ergens hadden staan, of een open haard. Omdat de houtprijs toen redelijk was, in ieder geval onder de gasprijs, vonden veel mensen dit een goede oplossing. Ook de verkoop van houtkachels steeg de laatste jaren explosief. KEN ontving een ingezonden brief over houtkacheltjes. We drukken het hieronder onverkort af.

 

Beste lezer,

De winter is zwaar voor mij. Ik heb last van astma, aangeboren zegt mijn dokter.

Altijd gezond geleefd daarom tot ongeveer mijn vijftigste levensjaar geen last gehad, alhoewel sporten altijd zwaar was en dus niet mijn favoriet. Maar wel grotendeels alles op de fiets of lopende gedaan.

Nu merk ik de laatste vijf jaar dat ik in januari kortademiger ben, door de luchtvervuiling van het vuurwerk. En daar komt de laatste twee jaar nog de luchtvervuiling van alle houtgestookte kachels bij. En dat worden er steeds meer, helaas. Dat merk ik als ik een wandelingetje ga maken.

 

Welke gek heeft gezegd dat hout stoken milieuvriendelijk is? Ik denk niet dat het milieuvriendelijk is. Je verstookt in een winter meer als dat er in je tuintje kan groeien in een zomer. Zoveel ruimte hebben we niet in Nederland dat dit ongelimiteerd kan.

En ik voel dat ik benauwder word ervan, dus het is niet goed voor de longen van mensen. Iets wat allang bewezen is.

 

Ik ben er helemaal voor dat we dichter bij de natuur moeten leven. Maar deze verandering in onze manier van huizen verwarmen is niet ten voordele van onze gezondheid of die van onze wereld.

Kunnen we niet beter inzetten op meer isolatie, en meer elektriciteit gebruiken, die wel duurzaam en milieuvriendelijk opgewekt kan worden? Helaas is opslaan van elektriciteit moeilijk. Ik hoop dat we de techniek om van elektriciteit waterstofgas te maken snel verbeteren en dit meer kunnen toepassen. Dus alstublieft: pas je huis niet aan voor houtstook, maar wel voor gebruik van elektriciteit. Of wacht op waterstofgas. In ieder geval: doe aan isolatie. 

Tot zover deze (herkenbare) brief.

Zelfs al zou het stoken van hout duurzaam zijn (wat niet zo is) dan nog is het geen duurzame manier om je huis te verwarmen. Het is bijvoorbeeld niet (meer) goed voor je portemonnee: vóór de Oekraïne crisis kostte een kuub hout ca. 65 Euro, tegenwoordig (en de prijzen zijn inmiddels alweer gezakt) betaal je er nog gauw 450 Euro voor 2 kuub! Echt goed voor je portemonnee kun je dit niet noemen. Goed voor de luchtkwaliteit is het ook niet, zie de ingezonden brief.

   ‘Maar het is zo gezellig!’  Misschien wel, maar wat is er gezellig aan een COPD-patiënt die niet normaal kan ademen door de houtstook van de buren?  Hoe gezellig is het dat er steeds meer COPD-patiënten bij komen door de toename van de luchtvervuiling? 

   ‘Dus nu mogen we ook nooit meer hout stoken!’

Daar gaat KEN niet over: wel kunnen we stellen dat houtstook geen verduurzaming is. Wanneer je een keertje de open haard aansteekt zal niemand bezwaar maken; wanneer iedereen van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat zijn houtkachel laat branden wel.

Toch bijstoken maar op een duurzamere manier? Denk eens aan een pallet kachel of infraroodpanelen, maar zorg in elk geval voor goede isolatie van je woning, wellicht heb je geen bijstook nodig.

Meer weten over hoe dit het best aan te pakken, zie elders op onze website.

 

Wintervoorraad hout, voor de gezelligheid of verduurzaming?

Zijn er mensen die 'voor de gezelligheid' hun oude kolenkachel weer in gebruik nemen? Denk het niet...

 


Winter!

Is mijn huis goed geïsoleerd?

 

Door: Kees Wiersum

Geplaatst: 12-01-2024

 

Eindelijk deed de temperatuur buiten weer denken aan winter. Het vroor, zelfs overdag, er lag wat ijs, de schaatsverkoop maakte een sprongetje, mensen in heel Nederland werden enigszins zenuwachtig omdat er (misschien) weer marathons op natuurijs geschaatst konden gaan worden. Op ondergelopen weilanden werden hier en daar schaatsers gesignaleerd; was de langdurige regenperiode uiteindelijk toch nog ergens goed voor.

 

Voor stichting KEN betekende de kou dat de aanvragers van een woning-infraroodscan tevredengesteld konden worden. Door heel Koggenland gingen onze energie coaches weer op pad om, gratis, energielekken in kaart te brengen. Omdat de winter nog niet voorbij is (februari heeft een reputatie wanneer het gaat om kou) is er nog tijd om uw woning door ons te laten scannen.

Zat u in de afgelopen vorstperiode met koude voeten in de woonkamer? Is het koud in de keuken of ergens anders en maar niet warm te stoken? Aarzel niet en laat ons een kijkje nemen. Met onze infraroodcamera’s brengen we de energielekkages in beeld. Hierna kunt u zelf beslissen, geadviseerd door onze vrijwilligers, om vervolgstappen te ondernemen.

We maken niet alleen infraroodscans, ook meten we het CO2 gehalte (i.v.m. voldoende ventilatie) en controleren de luchtvochtigheid bij u thuis.

Het bezoek en metingen zijn gratis, echter we maken kosten. U kunt ons steunen met een vrijwillige bijdrage. Wanneer u zich aanmeldt bellen we u om een afspraak te maken en ontvangt u verdere informatie. Warme groet!

 


Update Flexwoningen

 

Hieronder een bericht van gemeente Koggenland over de start van nieuwbouw (flexwoningen)

 

 

Geachte omwonende,

 

Graag willen wij u op de hoogte stellen van een belangrijk nieuws betreffende de woningbouw in uw buurt. Recentelijk heeft de gemeenteraad van Koggenland groen licht gegeven voor de aanschaf van 60 flexwoningen aan de Leet 40A in De Goorn. Deze woningen zijn bedoeld voor jongeren en andere doelgroepen die momenteel moeilijk een passende woning kunnen vinden op de huidige woningmarkt.

 

Deze flexwoningen vormen de eerste fase van een nieuw te ontwikkelen wijk gelegen tussen de Leet en de Overdorpstraat. Als gemeente hebben wij de durf en ambitie om dit project te realiseren, zowel voor onze huidige inwoners als voor de toekomst van onze gemeente. Wij vinden het belangrijk u, als directe omwonende, nauw te betrekken bij de verdere ontwikkeling van dit plan.

 

 

Voordat het plan voor de flexwoningen wordt gerealiseerd, dienen er nog diverse stappen genomen te worden in het jaar 2024. Hieronder valt onder andere het aanvragen van een omgevingsvergunning en het uitvoeren van een Europese aanbesteding voor de levering van de woningen. Tevens moet de gemeenteraad nog beslissen over de toewijzing van de woningen. In het voorstel van de gemeente is opgenomen dat 50% van de woningen beschikbaar zal komen voor Koggenlandse jongeren. Wij zullen u op de hoogte houden van de voortgang van deze stappen en de verwachte opleverdatum van de flexwoningen.

 

Voor meer gedetailleerde informatie over het project verwijzen wij u graag naar onze website: www.koggenland.nl/flexwonen. Mocht u vragen hebben of aanvullende informatie wensen, dan kunt u te allen tijde contact met ons opnemen via projectmanagement@koggenland.nl of telefonisch op 0229 54 84 00.

 

Wij waarderen uw betrokkenheid en begrip in dit proces en zien uit naar een succesvolle samenwerking bij de realisatie van dit belangrijke project voor onze gemeente.

 

Met vriendelijke groet en fijne kerstdagen,

 

Namens de gemeente Koggenland

Beide foto's onder: ook nieuwbouw in Berkhout


Het scan-seizoen 23/24 is begonnen:

KEN gaat met haar vrijwilligers weer de gemeente in om uw huis te scannen. Lees het bericht 'Hoge energierekening? Doe er wat aan!' hier beneden.

Natuurlijk kunt u ook de QR-code op de advertentie scannen. U komt op die manier direct op het aanmeldingsformulier.

 


Een nieuw bericht over tijdelijke woningen leest u hier

 

Op 7 september werd er een informatieavond gehouden over de plannen van de gemeente om een antwoord te bieden op het woningtekort. Een van onze vrijwilligers nam een kijkje.


Hoge energierekening? Doe er wat aan!

Door: Frans van der Aar

Geplaatst: 08-11-2023

 

Laat uw woning gratis scannen met een infraroodcamera.

 

Het behoeft geen uitleg, de hoge energierekening is het gesprek van de dag. De winter nadert, de zorgen ook. Veel mensen willen hun energierekening wel in de hand blijven houden maar weten niet goed hoe. Stichting Koggenland Energie Neutraal helpt: we gaan weer woningen scannen in de gemeente Koggenland!

 

Welk energielabel heeft uw woning? Gemiddeld kunnen we de volgende indeling aanhouden:

 

bouwjaar 1976 en ouder label G,

bouwjaar 1977-1978 label F,

bouwjaar 1979-1983 label E,

bouwjaar 1984-1991 label D,

bouwjaar 1992-1999 label C,

bouwjaar 2000-2001 label B,

bouwjaar 2002 en later label A. 

 

Hoe ouder uw woning, hoe meer invloed u kunt uitoefenen op uw gasverbruik door isolerende maatregelen en zo ook op een gunstiger energielabel.

 

Stichting KEN heeft gedurende de laatste jaren veel ervaring opgedaan om door middel van infrarood scans zichtbaar te maken of en wáár de energielekken in uw huis zich bevinden. KEN komt langs met goed opgeleide vrijwilligers om mogelijke energielekken op te sporen. Ook kunnen deze scans nuttig zijn om reeds gerealiseerde isolatie te controleren.

De scans zijn gratis. Wel vragen wij u een vrijwillige bijdrage; we werken met vrijwilligers en maken kosten. Het is aan u hoeveel en of u een bijdrage wilt overmaken. Aarzel niet en meld u aan!

 

 

 

Meer informatie? Kijk op infrarood scans  

Direct aanmelden? Formulier opgave warmtemeting