Energiebesparing
Wanneer je aan het einde van de maand de bodem van je portemonnee in zicht is moet je besparen. Door op energie te besparen blijft de bodem van je portemonnee uit het zicht...
Energie besparen blijft besmettelijk
Door: Karel de Vries
Geplaatst op: 19 juni 2019
Na een eerdere bijdrage over onze zonnepanelen hadden wij nog een belofte gedaan over de poging tot gasbesparing. Wel nu wij werden in april opgeroepen om onze meterstanden door te geven aan onze energie leverancier. U begrijpt dat wij ontzettend nieuwsgierig waren of de door ons gedane investering in het afstellen van de centrale verwarminginstallatie en of de aanschaf van de radiatorventilatoren effect hadden gehad.
Wij hopen op een besparing van 10% dit zou al heel mooi zijn. Vol verwachting lezen wij de getallen af van de meter en zetten ze in het Excel-bestand ter vergelijking. In de afgelopen jaren kwamen wij uit op een verbruik van ongeveer 1250 tot 1180 kuub gas per stookseizoen dus ongeveer een jaar.
Resultaat is een sneller op temperatuur zijnde woning waar door de kleinere temperatuur schommelingen de ruimte temperatuur veel constanter is.
Zou ik dan nu het verlossende antwoord geven, heeft dit bijgedragen tot besparing? Uit eerdere opgeslagen getallen blijkt dat ons gasverbruik is gedaald dit afgelopen stookseizoen naar 1000 kuub gas. (Dus een besparing van 15 tot 20 %)
Ja ik hoor u zeggen we hadden een zachte winter en een warme zomer dus klopt dit allemaal wel en is het wetenschappelijk onderbouwt. Ja die zachte winter hebben we al jaren en die warme zomer ook en een wetenschapper ben ik niet. Wel zijn wij bezig met een steentje of in dit geval beter gezegd te pogen om energie besparend te leven en dat lukt voor ons gevoel op onze manier vrij aardig.
Rechts: zoek de ventilator!
CV-ventilator
Hebben de aanpassingen resultaat gehad?
Er spelen natuurlijk ook factoren mee waar wij geen invloed op hebben maar wij proberen toch zo objectief mogelijk informatie te verstrekken.
Ja wij hebben een zeer energie zuinige centrale verwarmingsketel laten plaatsen in december 2016, dit scheelde al een beetje. Het grote verschil zit hem in het waterzijdig inregelen van de installatie waarbij de aanvoer temperatuur is verlaagd naar 60 graden en de doorstroom is geoptimaliseerd, lees geknepen.
De radiatoren zijn degene die vanaf 2003 zijn geplaatst om ons huis te verwarmen. Om toch een beter rendement uit de radiatoren te halen hebben wij radiator ventilatoren geplaatst voor een betere convectie startend op 33 graden water temperatuur en thermostatisch uitschakelend op 25 graden. Klinkt hoogdravend maar is het niet, ventilatoren gewoon te koop met thermostaat, (Speed-Comfort) werkt top.
Meer warmte uit convectorputten
Door: Kees Wiersum
Geplaatst op 22 oktober 2019
Toen begin 2008 mijn huis werd voorzien van een tuinkamer, moest de verwarming uitgebreid worden. De extra 12,5 m2 woonkamer kon niet op de bestaande vloerverwarming worden aangesloten. Te omslachtig. We kozen daarom voor convectorputten, in de vloer verzonken radiatoren.
Deze radiatoren worden geleverd in een bak die in de vloer geplaatst wordt. Daarin bevind zich het lamellenpakket die d.m.v. warm water de lucht verwarmt. Op zicht een goed systeem, ware het niet dat pas jaren later een expert in isoleren mij wees op de tamelijk onrendabele manier waarop het systeem geïnstalleerd was. De bak was naar mijn weten niet geïsoleerd en het lamellenpakket bevond zich in het midden van de bak.
Omdat warme lucht stijgt en koude lucht daalt was de luchtstroom in deze convectorputten niet optimaal, de koude lucht blokkeerde als het ware de opstijgende warmere lucht waardoor de ruimte niet optimaal werd verwarmt. Gevolg: een tegenvallende verwarming waardoor het in de tuinkamer altijd een paar graden kouder was dan de woonkamer.
Een oplossing werd gevonden door de bak te isoleren m.b.v. dubbelzijdige aluminium noppenfolie, te koop in elke bouwmarkt. Om de luchtstroom te optimaliseren werden twee triplexplaatjes naast het lamellenpakket geplaatst, echter niet tot op de bodem; er werd 5 cm ruimte vrijgelaten. Nu kan de koude lucht naar beneden tussen de wand van de bak en het triplex schotje stromen, wordt vervolgens opgewarmd door het lamellenpakket en stijgt dan naar boven. Een soort schoorsteeneffect dus. Het resultaat was direct voelbaar: een ‘muur’ van warmte stijgt op vanuit de convectorputten waar eerst een vage warmte voelbaar was.
Kosten: ca. 35,–Euro (twee convectorputten)
Convectorput
Geïsoleerde bak aan binnenzijde
Het energie besparen virus tot koortsachtige hoogte.
Door: Karel de Vries
Geplaatst op: 20 oktober 2022
Jawel het lichte besparingsvirus heeft tot maximale inspanning geleid. Na aanschaf van de woning in 2003 begonnen met de isolatie van het schuine dak. U herkent dit misschien wel, tengels op maat maken, bevestigen en dan de isolatiematerialen ertussen. Het was warm, dus gekleed op het weer en niet op isoleren met glaswol, gevolg rode vlekjes en jeuk.
De volgende stap was spouwmuurisolatie, jaartal weet ik niet meer maar wel een lekkere warme jas voor ons huis. Dit is gedaan door professionals want we kunnen niet alles zelf.
In 2012 kwamen onze zonnepanelen, 14 stuks 2730 Wp (wattpiek), nu een lachertje qua vermogen.
Wat is het leuk, onze meter draait nog steeds achteruit.
In 2016 onze CV-ketel vervangen, waterzijdig ingeregelde verwarming en Speedcomfort ventilatoren geplaatst in de radiatoren, dit noemt men met deze aanpassing nu convectoren omdat de lucht nu geforceerd door de radiatoren wordt geleid. De grote vervolgstappen werden in 2021 gemaakt, vloerisolatie en de laatste beglazing van dubbel glas naar Hr++ beglazing.
Tot nu toe leiden deze aanpassingen tot een gasverbruik van ongeveer 850 mm2 gas en een negatief verbruik van ongeveer 700 kWh elektriciteit, met andere woorden we wekken meer stroom op dan we gebruiken. Dit is mede veroorzaakt door zonnepanelen van goede kwaliteit met een zeer gunstige plaatsing waardoor wij nog een opbrengst na 10 jaar hebben van ongeveer 105%.
Onze voorlopig laatste stap gaat zijn, mede door de ontregelde situatie in de wereld, het plaatsen van een warmtepomp.
Na veel wikken en wegen is het besluit gevallen om voor volledig elektrisch te gaan. Er zijn meerdere offertes gemaakt voor hybride systemen maar na alle isolatievoorzieningen blijkt ons huis uitermate geschikt te zijn voor een all-electric warmtepomp.
Na het laten maken van een warmteverliesberekening door een specialist gaan wij dit jaar, als er geleverd kan worden, een 6 Kw warmtepomp met 180 liter warmwaterboiler laten plaatsen. Misschien wordt dit nog eens aangevuld in de toekomst met extra zonnepanelen en een accu maar daar kunnen wij momenteel alleen maar over dromen.
Jawel energiebesparende maatregelen zijn kostbaar maar dat is onze wereld ook. Misschien moeten we af van het idee hoelang duurt het voor het is terugverdiend.
Na het plaatsen en gebruiken komen wij zeker nog met een update over onze bevindingen, groet van blije bewoners van een huis in Berkhout.
Een bijzonder fraaie kachel met originele ornamenten
Een bijzondere Koggenlandse houtkachel in Scharwoude
Door: Frank Scholtens
Geplaatst op: 7 februari 2020
In het voorjaar kreeg ik na een post op Facebook over de 1200 bomen die wij geplant hebben ter compensatie van de CO2 uitstoot van de vergaderingen die hier gehouden worden een telefoontje van Kees Wiersum, of hij langs kon komen op Station Scharwoude. Het bleek geen gewone Kees maar een ‘Zware Kees‘ die vertelde over de site Koggenland Energie Neutraal en nadat ik hem een rondleiding had gegeven wilde hij toch wel erg graag dat ik een stukje zou schrijven voor op hun site. Tja, en daar kwam ik dus niet onderuit bleek. Gelukkig voor mij was ik juist van plan de computergestuurde houtkachel die hier 15 jaar geleden gebouwd was af te breken en opnieuw op te bouwen. Dus daar kon ik vrij makkelijk een verhaal over houden.
Houtkachelbouwer in Koggenland
Wat waarschijnlijk niemand weet is dat er in de gemeente Koggenland één van de beste houtkachelbouwers van Nederland woont. Namelijk Pien Scharwachter van De Tegelkachel. Samen met hem had ik in ons vorige huis, een boerderij een computergestuurde massakachel gebouwd waarmee we de gehele boerderij warm konden houden. Deze kachel stookten we op wilgenhout van knotwilgen die hier op het land staan. We lieten ze 4 jaar groeien zodat er flinke stammen op stonden. Elk jaar knotten we dan een flink aantal, genoeg om 6 maanden de kachel te kunnen stoken. Zo’n computergestuurde massakachel is namelijk een uiterst efficiënt apparaat die je slechts twee maal per dag hoeft te stoken en die bovendien nagenoeg alle warmte die je er middels het vuur in stop opslaat en heel geleidelijk weer afgeeft.De kachel die hier in het station staat is net zo’n soort kachel, alleen een wat oudere versie waarvan de kanalen nog met de hand gemetseld zijn, bovendien zou ik graag willen dat hij 2 kamers gaat verwarmen dus na overleg met Pien hebben we besloten hem opnieuw op te bouwen. Het is allemaal net een soort lego dus veel onderdelen kun je voorzichtig uit elkaar halen en opnieuw gebruiken.
Onderdelen
Opbouw van de kachel
Werking
Hoe werkt zo’n kachel nou precies. Allereerst haalt hij zijn verbrandingslucht van buiten middels twee aparte luchtkanalen, deze staan hier in verbinding met de kruipruimte en via de roosters in de buitenlevel wordt er dus verse lucht aangezogen zodat je niet je net opgewarmde lucht uit je huis weer door de schoorsteen naar buiten staat te blazen omdat je kachel zuurstof nodig heeft. Het hart van de kachel is een stalen inzet van de fa. Brunner uit Duitsland, voorzien van speciale stenen om de hoge temperatuur aan te kunnen en een dubbelwandige glazen deur, na openen van de deur krijgt de computer
een seintje en wordt 1 van de 2 luchttoevoeren geopend. Dan vul je de kamer met 10 kilo hout en legt er een aanmaakblokje bij. Na het sluiten van de deur brand de kachel vrijwel meteen doordat er nergens valse lucht naar binnen kan. Langzaam kruipt de temperatuur omhoog, dit wordt aangegeven op het display van de computer. Als de temperatuur de 600 graden bereikt gaat de 2e luchtklep open, deze laat extra zuurstof aan de bovenkant instromen waardoor de naverbrandingskamer op de vuurhaard in werking treed en de houtgassen eveneens ontbranden. Hierdoor loopt de temperatuur op naar zo’n 800 a 900 graden en krijg je een hele schone verbranding. Als de computer meet dat de temperatuur terug gaat lopen en dat de kachel over zijn stookpiek heen is worden heel langzaam de luchtkleppen telkens een beetje meer dichtgezet. Zo wordt steeds de optimale en schoonste verbranding gerealiseerd. Uiteindelijk gaan de kleppen helemaal dicht als het hout nagenoeg is opgebrand zodat er geen trek meer is door de kachel en de schoorsteen en alle aanwezige warmte in de kachel blijft zitten. Dit hele proces duurt ongeveer 2 uur.
Duidelijk zijn de diverse onderdelen te zien
Labyrint
Nu zit er aan deze stalen inzet een stenen labyrint, zeg maar een liggende schoorsteen die zich als een slang om de inzet heen krult. Afhankelijk van het formaat van de kachel en de vorm die je wilt. Dit labyrint bestaan uit zware schoorsteenblokken van 36 kilo per stuk gemaakt van aluminiumcement. Deze zijn van de fa. Ortner uit Oostenrijk en hebben de eigenschap dat ze heel goed warmte kunnen ‘opzuigen’. Deze ‘liggende’ stenen schoorsteen mond uit in de dubbelwandig stalen schoorsteen die uiteindelijk omhoog en het dak uit gaat. Om het geheel , op zo’n 5 cm afstand van het labyrint is ook nog een stenen buitenmantel gezet zodat alle warmte in de kachel blijft. De gehele kachel weegt zo’n 1600 kilo en bestaat voornamelijk uit speciale steen. Hij fungeert dus als een warmte accu die je 2 maal per dag oplaadt. Omdat de kachel alleen stralingswarmte geeft en deze heel langzaam afstaat, de buitenkant wordt niet warmer dan zo’n 60 graden, krijg je het niet gauw te warm in huis. Wij stoken de kachel ’s morgens een keer en ’s avonds. In ons oude huis was dat genoeg om de hele boerderij warm te houden. Hier in het oude Station met plafonds van 4.60 meter hoog en geen mogelijkheid tot isoleren van de buitengevels is dat natuurlijk een stuk lastiger.
Alleen nog afwerken met tegels
Maar na aanpassing en het boren van 2 gaten in een tussenmuur kunnen we er uiteindelijk twee vertrekken echt warm mee houden en verder trekt de stralingswarmte die de kachel afgeeft natuurlijk langzaam naar de omringende vertrekken. Zoals ik al zei, we stoken hem op knotwilgenhout dat aan blijft groeien dus de C02 die de kachel uitstoot wordt weer opgenomen door de groei van de wilgen.
Als je genoeg ruimte hebt en niet in een rijksmonument woont waardoor je gebonden bent aan allerlei regels is er met zo’n kachel natuurlijk nog veel meer mogelijk. Je kunt er ook een warmtewisselaar op aansluiten en je warme water ermee maken. Of op een soort energie hub aansluiten waar je ook zonnecollectoren en pv cellen op kunt aansluiten. Hoe dat allemaal zit daar weet Pien Scharwachter van de Tegelkachel alles van.
Meer dan 30% gas besparen in Spierdijk
Door: Frank Scholtens
Geplaatst op: 10 februari 2019
Het verhaal van Frank Scholtens uit Spierdijk, al jaren bezig de stookkosten in de oude stolp te verlagen.
In september 1995 betrokken we de helft van een stolp op Zuid Spierdijk. Het huis was leuk opgeknapt door de vorige bewoners en de slaapkamers boven waren zelfs geïsoleerd met glaswol en de kozijnen aan de zijkant waren voorzien van voorzetramen. Verder was er voor toen best wel een moderne gas CV ketel. De achtergevel en alle andere ramen waren ouderwets 3mm dik enkel glas.
Direct de eerste winter werd het heel koud met een langdurige gure oostenwind op de enkelglazige achterpui. Wat resulteerde in een gas verbruik van 3200m3 voor nog niet eens een heel jaar bewoning, qua kosten een rib uit ons lijf. We besloten direct dat jaar de achterpui te vervangen door dubbelzijdig HR++ glas en goede tochtstrips.
Isoleren!
In de jaren daarna hebben we nog een buitenmuur geïsoleerd en beneden overal dubbel HR++ glas genomen. In 2005 volgde nog een nieuwe moderne CV ketel. Sindsdien fluctueert ons gasgebruik voor de stolp van 750m3 rond de 2000m3 gas. Dat is dus ongeveer 30% minder, daarmee bespaarden we dus ongeveer 15 jaar 1200 m3 gas, dus 18.000 kuub. In geld a 65 cent de kuub iets van 11.000 Euro (momenteel kost gas iets van 75 cent).
Momenteel zijn we bezig met een aantal kleine maatregelen die hopelijk veel gaan opleveren. Zo installeren we speedcomfort ventilatoren op de radiatoren onder vensterbanken. Idee is dat de warmte dan sneller circuleert wat energie doet besparen. Verder gaan we de tocht nog verder te lijf, we vervangen een oud kattenluik en tochtstrips die versleten zijn.
Nog meer isoleren
Dit jaar gaan we het rieten dak vervangen, het moment om het goed te isoleren en helemaal tochtdicht te laten maken. Ik hoop dat dat gaat resulteren in het halveren van het gasverbruik naar 1000m3 per jaar. Daarna wordt het tijd om naar bijvoorbeeld een warmtepomp te gaan kijken als de CV ketel aan vervanging toe is.
Energietransitie van een Villa met Zwembad
Door: Wijnand Schouten
Geplaatst: 8 oktober 2021
Aan het Westeinde van Berkhout staat een Villa die tot een paar jaar geleden € 1400,- per maand aan gas en elektra benodigd had. Er was voor de transitie 11000 KWH nodig voor het woonhuis ( inclusief jacuzzi ) en 13000 KWH voor het zwembad. De eigenaar vroeg zich op enig moment af of hij moest verhuizen of de mogelijkheden gaan onderzoeken om energie te besparen.
De woning bestaat uit: Grote leefruimten, kantoor, badkamer, dubbele garage en een zwembad op begane grond, op de verdieping veel slaapkamers en meerdere badkamers
Na veel onderzoeken overleg met Installateurs en adviseurs is besloten om de bestaande woning e.d zoveel als mogelijk energie neutraal te maken. De eigenaar heeft geïnvesteerd in:
• 77 Zonnepanelen van rond de 400 wattpiek/stuk
• 8 Thermische warm water panelen (zonnecollectoren) op zijn dak.
• 3 aardwarmte putten tot op een diepte van 110 meter ( de grondputten zijn op een afstand van 12 meter uit elkaar aangebracht).
• Een centrale warmtepomp die het water van de putten ( 14 tot 16°C ) omzet naar ongeveer 38°C. Nadat de warmte is afgegeven wordt het retour weer teruggevoerd naar de Bron ( Put ).
• Naast de warmtepomp staan twee 1000 liter buffervaten voor de opslag van warm water, een van de vaten is voorzien van elektrische verwarming in geval dat de warmtepomp niet voldoende warmte kan leveren en om het water van 38 °C op 45 °C te krijgen.
Een groot deel van de woning was reeds voorzien van vloerverwarming, omdat er nu een systeem is met lage temperatuur verwarming zijn alle radiatoren, in de rest van de woning, vervangen.
Grondput
In een later stadium is een warmtepomp aangebracht om de vochtige lucht uit de ruimte boven het zwembadwater te drogen. Het vocht bevat veel warmte deze energie wordt gebruikt om de zwembadruimte op temperatuur te houden. Het zwembadwater( 65 m³ ) wordt op verzoek van de eigenaar op 30° C gehouden.
Het gehele buitenterras aan de woning is voorzien van vloerverwarming en wordt in de winter op 5 °C gehouden en is in het systeem geïntegreerd, zomers wordt de opgewekte warmte van het terras weer naar de bron gebracht om de bron op temperatuur te houden
Alle daken bedekt met zonnepanelen en collectoren
Met de 77 zonnepanelen is de elektra behoefte nog niet dekkend. De adviseur en Liander hebben aangegeven dat de infrastructuur van af de weg en de 3 maal 35 Ampère huisaansluiting aan zijn maximum zitten.
Er is tijdelijk een combiketel aanwezig om de ruimte van het zwembad op temperatuur en de juiste luchtvochtigheid te houden.
De geheel transitie heeft tot nu toe ongeveer € 140.000 gekost, de eigenaar betaald nu ± € 300, per maand aan energiekosten.
Men is nog zoekende om de energiekosten lager uit te laten komen.
• Meer zonnepanelen op het terrein of op een dak elders.
• Het zwembad verwarmen op tijden dat de zon schijnt zodat hij hoofdzakelijk wordt verwarmt door de zonnecollectoren en niet door de warmtepomp, zodat de warmtepomp dan op minder capaciteit kan draaien.
• Nog verder integreren en automatiseren van de installatie.
Noot
In de basis zijn de zonnepanelen en de warmtepomp ruim voldoende om de woning van energie te voorzien. De wens van de eigenaar om het zwembad op 30°C te houden vraagt heel veel waardoor hij energie te kort komt.
Energiebesparen is besmettelijk!
Door: Karel de Vries
Geplaatst op: 5 maart 2019
Wij zijn Mary en Karel en wij wonen in een woning uit 1968 in Berkhout.
In 2012 begon voor ons mede door de lage rente op spaargeld de belangstelling voor zonnepanelen.
Eigenlijk een rare naam aangezien de panelen geen zon maar juist licht nodig hebben om energie op te wekken.
Tijdens een langere zonnige periode neemt na een paar dagen door vervuiling in de lucht de opbrengst van de panelen iets af omdat het licht, voor ons niet waarneembaar, aan intensiteit afneemt.
Ons stroom verbruik was gemiddeld op jaar basis 2800 kilowatt en daar hebben wij onze hoeveelheid panelen op aangepast, wij hebben namelijk 14 panelen van 195 Wattpiek op ons ideaal gesitueerde dak liggen onder een hoek van 35 graden iets door het zuiden heen.
Bij een berekende gemiddelde opbrengst van 88 procent met een terug loop van ongeveer 1 procent zouden wij nu op een rendement van ongeveer 82 procent moeten zitten.
Door de zeer goede kwaliteit van de geleverde panelen hadden wij in 2018 een rendement van 112% waarbij de maand juni (362 kilowatt)ongeveer 100 kilowatt minder op bracht dan de maanden mei (456 kilowatt) en juli (460 kilowatt), dit komt neer op een gemiddelde jaaropbrengst van 2850 kilowatt dus een gemiddeld rendement van 104,5 %.
Nog meer besparen
U begrijpt dat de prikkel tot energie besparen besmettelijk blijft dus praktisch alle verlichting bij ons is Led-verlichting, de tijd van de felle witte verlichting ligt gelukkig al jaren achter ons, Led-verlichting is veel zuiniger want het hoeft geen energie te stoppen in heet worden. (wie heeft nooit zijn vingers verbrand aan een gloeiend heet bolletje?)
Ook hebben wij na de aanschaf van onze nieuwe gasgestookte centrale verwarmingsketel de aanvoer- en de retour temperatuur aangepast waarbij de aanvoer temperatuur is afgesteld op 60 graden en de standaard radiatoren voorzien van in de handel verkrijgbare ventilatoren, wij verwachten hiermee ons gasverbruik minimaal 10 – 15% te verminderen.
Hopelijk kunnen wij duidelijk maken dat ook in een jaren 60/70 huis het energie verbruik beheersbaar kan zijn.
Groet van de trotse bewoners van een huis in Berkhout.