Geothermie

Ook bodemwarmte is er altijd, net zoals zon en wind. Je moet er echter wel wat voor doen voor je het kan gebruiken... Lees er alles over!


Zeer duurzame woning in Berkhout

Door: Rogier Prince

Geplaatst op: 24-02-2019

 

Ik ben Rogier Prince, 39 jaar oud en werkzaam als docent in Zaandam. Zo’n zeven jaar geleden gingen mijn vrouw en ik op zoek naar een grotere woning. We woonden destijds in een appartement in Purmerend. Mijn vrouw is werkzaam in Hoorn, dus ook in deze regio hebben we rondgekeken naar een geschikte woning. Begin 2013 zagen we bij een makelaar een twee-onder-een-kapwoning te koop aan de Slimtocht te Berkhout. Het betrof een kleinschalig nieuwbouwproject ‘Lijsbeth Tijs’ met duurzame woningen. Het leek ons ideaal, een ruime en prachtige locatie en op slechts 15 minuten fietsen van de binnenstad van Hoorn

Aardwarmte oppompen door heipalen

De woningen zijn gebouwd op basis van GPR 8.0 (zeer hoog duurzaamheidsniveau) en onze woning beschikt tevens over een warmtepomp met een bodemwarmtewisselaar (in de heipalen). Dit is een gesloten bronsysteem voor het verkrijgen van warmte waarbij buizen door warme aardlagen lopen, de vloeistof in de buizen de warmte opnemen van de bodem en deze bovengronds afgeven aan een warmtepomp. Na afgifte van de warmte aan de warmtepomp zal de koudere vloeistof door een buis weer naar de aardlaag gaan en daar de warmte weer opnemen. Het is dus een volledig gesloten circuit. Nota bene: op een dergelijke aardwarmtepomp zit geen ventilator, en is dus geluidloos.

 

 

 

 

 

Buffervat boven, warmtepomp onder

Aangenaam en nooit koud!

Wij hadden nog niet eerder van dit systeem gehoord, maar ervaren dit nu als een ideaal woonklimaat. De hele woning is voorzien van een vloerverwarmingssysteem en op koude dagen zorgt de warmtepomp voor vloerverwarming en op warme dagen juist voor vloerkoeling. Elk vertrek heeft daardoor een constante temperatuur. In de ruim zes jaar dat wij hier wonen, hebben we nog niet meegemaakt dat de warmtepomp de woning niet op temperatuur kon houden. Ook bij extreme hitte of strenge vorst, bleef het klimaat aangenaam. Door het gebruik van bodemwarmte maken wij dus ook geen gebruik van gas. En door de hoge isolatiewaarden is het energieverbruik van onze woning aanmerkelijk lager dan gebruikelijk.

Inmiddels is ons gezin uitgebreid met 2 mooie dochters en genieten wij samen van onze energiezuinige woning op deze mooie locatie in Berkhout. En mochten we ooit nog gaan verhuizen, dan kiezen we zeker weer voor een warmtepomp, want dat geeft een heel behaaglijk woonklimaat.