Zonnepark aan de Jaagweg

Geen glimmende vlakte met zonnepanelen! Er zijn andere en betere oplossingen. Lees er alles over.

Hierboven: artist impression van het nog aan te leggen natuurpark.


Het gaat nog even duren...

Door: Frans van der Aar

Geplaatst op: 21 oktober 2023

 

Het gaat nog even duren wanneer de zonneweide gerealiseerd gaat worden. In het overleg tussen Stichting Koggenland Energie Neutraal met de gemeente Koggenland op 20 februari 2023 kon wethouder Rosalien Dolder het volgende laten weten.

  • Ten behoeve van de zonneweide moet door netwerkbeheerder Liander een kabel worden aangelegd van Berkhout naar Midwoud. Dit is echter te kostbaar en daardoor niet meer rendabel.

 

Op dit moment wordt onderzoek gedaan naar het realiseren van onderstations in Avenhorn en Obdam. Liander denkt in 2028 de infrastructuur klaar te hebben.

  • Het Rijk heeft geld beschikbaar om de cultuurhistorische waarde van het Westfriese landschap intact te houden, te herstellen (in combinatie met de zonneweide). Deze subsidie is verlengd en de gemeente Koggenland is hierover in contact met het Rijk.
  • Het plan moet voldoende draagvlak hebben en financieel ook haalbaar zijn. HVC is een partner die veel ervaring heeft.

Stichting Koggenland Energie Neutraal heeft periodiek overleg met de gemeente Koggenland en zal eventuele ontwikkelingen nauwgezet volgen.


Koggenlands Eigen Natuurpark

Door: Jurrien Baretta

Geplaatst: 5 juli 2021

 

Stel, je hebt een stuk vruchtbare grond van 111 hectare groot in West Friesland. Ooit zijn er rondom deze grond vervelende dingen gebeurd maar nu is het moment gekomen om de geschiedenis te kantelen en er een positief vervolg aan te geven. Wat zou je allemaal kunnen doen met zo’n terrein? Iets waar omwonenden en andere West Friezen ook de vruchten van kunnen plukken en waar je met opgeheven hoofd de toekomst mee in kan?

 

Je zou bijvoorbeeld met elkaar kunnen investeren in zonnepanelen, die geclusterd en omringd door brede sloten met watervogels, kikkers en waterlelies, energie opwekken voor de buurt. Ze zijn zo geplaatst dat ze nauwelijks opvallen en op andere plekken staan nog wat half-transparante panelen waar kleinfruit onder geplant is, zoals frambozen en bessen. Tussendoor zien we kippen scharrelen die het onkruid weghouden en elke dag voor eieren zorgen. Als we iets verder lopen komen we bij het voedselbos.

Dit bos maakt deel uit van de recreatiezone die rondom het hele terrein loopt en waar mensen komen hardlopen, hun hond uitlaten of een middagwandelingetje doen. Soms zie je ook groepjes die samen aan het fitnessen zijn, of yoga oefeningen staan te doen. Iedereen die wil kan fruit of noten plukken van de bomen die hier staan.

Eén stuk grond is in gebruik als volkstuin: tegen een geringe vergoeding kunnen mensen uit de buurt hier een stukje grond huren en gebruiken. De directeur van de nabijgelegen school te Avenhorn/de Goorn kreeg het voor elkaar ook een deel van deze volkstuinen in te richten als schooltuinen. Je kan niet vroeg genoeg beginnen met biologisch tuinieren!

 

Klinkt dit als een mooie maar onrealistische droom?

De voedselcollectieven zoals hierboven beschreven bestaan al en draaien met groot succes onder de naam Herenboeren. Gezamenlijk investeren in zonnepanelen gebeurt ook al op veel plaatsen in Nederland en dat levert niet alleen veel duurzame stroom maar ook nog een leuk rendement op! Het gebied is groot genoeg om functies te kunnen combineren.

Op een ander deel van het terrein lopen wat koeien, varkens en konijnen. Dit is ook de favoriete buitenspeelplek van de plaatselijke kleuterschool. De dieren maken deel uit van het lokale voedselcollectief – hier wordt op twintig hectare biologisch voedsel verbouwd voor de 500 leden van dit collectief. Samen hebben ze geld bij elkaar gelegd om een boerderij te beginnen die gerund wordt door een boer die bij het collectief in loondienst is. Hij (of zij) zorgt er voor dat er bijna het hele jaar wel 40 soorten groenten, vele soorten fruit, eieren en vlees geleverd wordt aan de leden.

Mocht er een overschot zijn van de oogst dan wordt die op zaterdagen te koop aangeboden aan gegadigden uit de buurt op de markt die elke week gehouden wordt rondom het multifunctionele gebouw. Iedere buurtbewoner die een lokaal product heeft kan hier zijn waren aanbieden. Ook de overtollige opbrengst uit de volkstuinen wordt hier verhandeld. Dat gebouw trouwens, is gebouwd van restmaterialen met hulp van leerlingen van een nabijgelegen vakopleiding. 

Picknicken in een voedselbos (Foto: Landgoed Het Oude Station)

 

Pluktuinen, biologische tuin- en landbouw, bosschages, ruiterpaden... Meer dan alleen een zonneweide! (foto: Landgoed Het Oude Station, Scharwoude)


Een stap op weg naar duurzaamheid

Door: Kees Wiersum

Geplaatst op: 13 mei 2021

 

‘We zijn weer een stap verder’ zal menigeen gedacht hebben toen op 11 mei het bericht verscheen in het Noord Hollands Nieuwsblad.

De VVD heeft een peiling gehouden waar zo’n 250 mensen op hebben gereageerd. Volgens het artikel liet een meerderheid van deze respondenten weten niets te zien in een zonneweide. Waarom, om hoeveel mensen (van die 250) het ging en op welke vragen gereageerd werd, blijft in het artikel ongewis.

Helemaal onderaan wordt KEN genoemd. Wat niet vermeldt wordt is dat via de website van stichting KEN ook een enquête heeft plaatsgevonden. Wij nodigden de inwoners van Koggenland uit hun mening te geven over een zonnepark èn hoe deze er dan uit zou moeten komen te zien.
Hieronder de uitkomst van deze enquête:

Hieronder een greep uit de opmerkingen die werden ingevuld:
. Een deelnemer ‘wil meedoen met de postcoderoosregeling maar: Daken eerst vol en of land bij Oudendijk waar toch geen producten kunnen groeien’.
. Elke inwoner van Nederland heeft de mogelijkheid om op enigerlei te participeren in een zon- of windproject van de overheid.
. ‘Onze zoon heeft een groot dakoppervlak geschikt voor panelen gericht op het zuiden’.
. ‘Waarom uitbesteden aan multinational? Kunnen we niet als gemeente niet zelf exploiteren?’
. ‘Hoe betrekken jullie recreatieparkbewoners aan de oostzijde van Park Westerkogge bij de inpassing? Ik wist niets van een bijeenkomst op 14 oktober tot ik vandaag jullie site vond. En ik schrik van de foto met die hoge zonepanelen die uitsteken boven de koeien. Dacht tot nu toe aan hoogte van maximaal een meter, omzoomd door beukenhaagje of zo van een meter hoog, zodat we een horizon houden!’
. ‘Het moet er echt mooi uit gaan zien en niet als de zonneparken die je nu al overal ziet!’
. ‘Maak het mooi voor de omgeving, dus met bloemen, kruiden, water en wandelpaden. Voldoende zitplaatsen, bankjes, picknicktafels en voldoende prullenbakken. Vergeet de bedrijven en ondernemers niet. Die moeten ook mee kunnen doen in de regeling om goedkoop stroom in te kopen. Niet alleen de vereniging of de particulieren. Want zonder deze ondernemers is Koggenland niks waard. Beloon ze dan ook dat ze hun bedrijf in Koggenland hebben gevestigd’.
. ‘Gemeenschapsruimte maken voor evenementen en plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten met historische markten met eigen producten zoals honing e.d.’
. ‘Zo inpassen, zodat er natuur ontstaat. Het moet eigenlijk een natuurontwikkelingsproject zijn waar ook zonne-energie wordt opgewekt’.
. ‘Tegen, zolang er nog veel daken vrij zijn moet vruchtbare grond alleen gebruikt worden door boeren. Boeren mogen geheel onteigend worden op basis van algemeen belang. Dus waarom niet de daken vol zetten met panelen voor het algemene belang?’
(Overigens wil deze inzender wel 1.000 kw energie tegen gereduceerd tarief.)
. ‘Probeer er iets moois van te maken. Veel groen, bloemen, bijenkasten, wandelpaden etc.’

Panelen door bosschages aan het oog onttrokken

 

. ‘Energie opslagcapaciteit als onderdeel van dit zonneweide project.’
. ‘Zorgen voor multipurpose gebruik van de ruimte. onder de panelen is ruimte voor tuinbouw, schapen, wandelpaden, pluktuinen en natuur’.. ‘Tegen zonnepanelen (maar wel verenigingen die kunnen delen in de opbrengst).’
. ‘Wellicht is er in het park iets voor de (hang-)jeugd te creëren zoals een skatepark?’
. ‘Onder bestaande zonnepanelen groeit niets, dus komt er ook geen bodemherstel. Hoe kan dit opgelost worden, spiegels o.i.d.?’

. ‘Inwoners van Koggenland moeten kunnen deelnemen.’
. ‘Zou het niet mooi zijn als er direct ook een laadpark bij komt om elektrische auto’s op te laden van Koggeland stroom, zo vlakbij de snelweg? Denk daarbij b.v aan een ondernemer die er ook wil zitten (eetgelegenheid of bakker). In Duistland is een bakker (schuren) die dat ook heeft en dat loopt zo goed dat hij nu een groter park aan het opzetten is en zowel Tesla en Fastned komen bij hem. http://www.ladepark-kreuz-hilden.de/ Dit is zomaar mijn idee hoor’.

Ruiter- en wandelpaden

 

. ‘Het moet een aantrekkelijke plek worden voor bewoners en dat kan gecreëerd worden door een belevenissenbos te creëren zoals ze dat in Flevoland hebben gemaakt. Leuke wandel,- en MTB-routes en tijdens de routes zijn er klim mogelijkheden gebouwd in de bomen. Het ziet er heel natuurlijk uit en heeft een grote aantrekkingskracht op mensen.’. ‘Naast energie opbrengsten ook ruimte voor biodiversiteit.’
. ‘Iedere Koggenlander deelt mee in de opbrengst.’
. ‘Sta ik 100% achter het idee om omwonenden en bewoners inspraak en medezeggenschap te geven. een zonneweide met een groene opzet. Een coöperatie van bewoners, verenigingen en bedrijven in Koggenland zonder winstoogmerk.’
. ‘Recreatiegebied erbij waar plezier voor jong en oud mogelijk is, maar waar ook aan de biodiversiteit wordt gedacht.
. ‘Recreatiegebied, skatepark.’
. ‘Het idee van een park, zoals in het voorbeeld, is super. veel groen bomen etc.’
. ‘Wandelgebied/groot park met veel groen als bufferzone met het dorpslint. GEEN windmolens meer bijbouwen in Koggenland.’

Ondanks een enkele rigoureuze afwijzing mag het duidelijk zijn dat de Koggenlanders positief en constructief denken: namelijk om van een zonneweide een zonnepark te maken. Waar de mensen geen zin in hebben is een eindeloze vlakte met panelen. De meeste inwoners begrijpen
het nut van duurzame opwekking van energie en vinden ook de locatie geen probleem, mits…

Stichting KEN werkt er hard aan draagvlak onder inwoners van Koggenland te vergroten en probeert de Gemeente én Provincie ervan te overtuigen dat we niet tegen de komst van zonnepanelen zijn, maar dat daar wel een verlanglijstje aan hangt.


Zonneweide aantrekkelijk maken met een pluk/fruittuin

Door: Bea Pijlman

Geplaatst op: on 4 mei 2021

 

Tussen de fruitbomen scharrelt pluimvee

Tussen de bomen scharrelen kippen rond, voor het grootste deel haantjes, (de ongewilde, schattige kuikentjes uit Amsterdam en omgeving, die anders ‘geruimd’ worden). Deze kippen zorgen voor eieren (de weinige dames dan), bemesting van de tuinen, onkruid- en ongedierte bestrijding en ook voor vlees. Net als de varkentjes die we tegen kwamen en de vleeskoeien die in een wei aan de overkant van de weg langs de tuinen staan. Fruit, vlees, kaas, sappen, eieren en veel meer, ligt klaar voor de consument in de eigen supermarkt.

Aan het einde van het pad staat een gebouwtje – er blijken er meerdere te staan, her en der verspreidt – die gebruikt wordt voor samenkomsten zoals vergaderingen, even droog zitten op een regenachtige dag en voor kindervermaak. Deze ruimten worden ook verhuurd.

Er zijn nog twee secties van dit interessante bedrijf. Ook hier diverse fruitbomen, afgewisseld met tuintjes maar zonder kippen of varkentjes.

De geplande zonneweide tussen de Jaagweg en Berkhout in Koggenland mag geen grote vlakte glimmende panelen worden. Het terrein, 110 hectare groot, oogt nu groen en kan ook ondanks dat er energie wordt opgewekt, groen blijven. Daarover zijn de inwoners van gemeente Koggenland het wel eens.

Om dat te realiseren zijn er diverse ideeën geopperd door de inwoners van Koggenland en Stichting Koggenland Energie Neutraal (KEN).

Zo werden wij getipt eens een kijkje te gaan nemen bij Fruittuin van West, een zeer duurzaam tuin,- fruitkweekbedrijf, aan de rand van Amsterdam waar je zelf je fruit plukt. Mogelijk zou dit concept ook in het energiepark van Koggenland ingepast kunnen worden. Onze interesse was gewekt.

Afgelopen weekend heeft een bescheiden delegatie van KEN deze fruittuinen bezocht, gelukkig met een voorjaarszonnetje,  nieuwsgierig naar wat ons te wachten stond. We werden rondgeleid door een medewerkster die toevallig de dochter van de oprichters, Wil en Lisan Sturkenboom, van Fruittuin van West bleek te zijn. Fruittuin van West ligt in een prachtig stukje natuur, tussen Zwanenburg/Halfweg en Amsterdam. 

Wil en Lisan verkochten in 2014 hun biologisch dynamische boomgaard in Dronten, om in Amsterdam hun droombedrijf op te zetten. Een bedrijf, dicht bij de natuur met grote diversiteit aan mogelijkheden, en ook dicht bij de consument. 

Via de ‘supermarkt’ met de meest uiteenlopende producten, onder een dak dat bij mooi weer open kan, kom je in de ‘tuinen’. Links en rechts van het pad dat wij volgen, staan appel- peren- en pruimenbomen, afgewisseld met tuintjes die aangelegd zijn door groepjes mensen die deze onder eigen beheer hebben.

Hier staan, tot onze verrassing, kiwibessen onder een overkapping waar je ook even wat kan eten of drinken.

Voor de kinderen is er een kinderdoolhof gemaakt van fruitkisten, er zijn schommels tussen de bomen en buizen om doorheen te kruipen. Kinderen kunnen hier spelen, ontdekken en lekker vies worden!

Duurzaamheid staat uiteraard hoog in het vaandel bij Fruittuin van West. Er is een biovergister die kleine hoeveelheden gas produceert en twee biomeilers. Door deze biomeiler, zeg maar een composthoop, lopen tyleenslangen. Bij composteren komt veel warmte vrij. Water wat door de slangen loopt wordt verwarmt. In dit geval wordt de warmte gebruikt in het woonhuis van de eigenaren van Fruittuin van West. Er zijn twee van deze biomeilers, één in gebruik, de andere wordt momenteel afgebouwd.

Op het terrein wordt water opgepompt uit een 40 meter diepe bron, dubbel gezuiverd waardoor het uiteindelijk gebruikt kan worden voor mens en dier. De tuinen zijn namelijk niet aangesloten op de gemeentelijke watervoorziening. Momenteel wordt er op het bedrijf gekeken naar zonnepanelen, over hoe zij deze kunnen inzetten op het bedrijf.  KEN zou, ook al is het bedrijf niet in Koggenland gevestigd, de tuinen graag informeren.

Fruittuin van West zou in Koggenland zeker een aanwinst kunnen zijn want wat is er nu mooier wanneer een soortgelijk bedrijf op een nog aan te leggen zonnepark zou worden ingepast?

Ook aan de kinderen is gedacht: een spannend doolhof, gemaakt van groentekisten

Boven en onder en rechts: appels en peren, het is er allemaal


Samen het zonnepark aan de Jaagweg vormgeven

Door: Frank Scholtens

Geplaatst op: 11 februari 2021

 

Het blijft de gemoederen in Nederland bezighouden: de energie transitie. Niemand wil smog van industrie of smerige wolken uitlaatgas van benzine,- of dieselmotoren. 

Dus: wég met die kolen en olie gestookte centrales. Wind,- en zonne-energie, nu technisch te realiseren, moet het (voorlopig) gaan worden.

Maar de realiteit is weerbarstiger. Zodra de energietransitie dichterbij komt is het enthousiasme beduidend minder: duurzame energie, ok, maar niet te dicht bij mij in de buurt! Toch zijn de dagen van fossiel gestookte elektriciteitscentrales geteld: olie is eindig en het is overduidelijk dat we niet nóg eens 50 jaar door kunnen gaan met het uitstoten van allerlei broeikasgassen. Daarom is verandering onvermijdelijk.

Ook in de gemeente Koggenland worden serieuze plannen gemaakt een zonneweide van maar liefst 66 hectare aan te leggen, op een terrein eerder bestemd voor industrie. 

Maar niemand zit te wachten op een saai mega park in het West-Friese landschap (waar een grote multinationale energieverstrekker het geheel voor het zeggen zou krijgen).    

Stichting Koggenland Energie Neutraal (KEN) wil daarom de initiator van dit plan, de Provincie, voorhouden dat een multifunctioneel energiepark vele malen aantrekkelijker wordt voor bewoners. Het draagvlak wordt vergroot wanneer men mee kan profiteren van opbrengst en locatie. 

Daarom heeft KEN een plan bedacht voor een park waarin veel meer te doen is dan alleen elektriciteit opwekken.

 

Voedselbos in Scharwoude (Oude Station), óók te realiseren in een zonnepark!

Wij zien mogelijkheden om:

  1. In dit park elektriciteit op te wekken
  2. Middels deze opgewekte elektriciteit financiën te genereren voor, bijvoorbeeld, het verenigingsleven in onze gemeente.
  3. Bewoners laten meedelen in winsten door postcode regeling en/of door middel van obligaties.
  4. Agricultuur: (natuurlijke) vleesproductie op kleine schaal, gewassen, honing, mest, behoren tot de mogelijkheden (denk daarbij aan Bio-boerderijen).
  5. Recreatie, bijvoorbeeld, wandel, MTB-fiets,- en ruiterpaden maar ook vaarwegen.
  6. Verhoging van de biodiversiteit door het aanplanten van kruiden en wilde bloemen, gecombineerd met bijenkasten.
  7. Natuur bevorderen: er kan een prachtig park rond de zonnepanelen worden aangelegd.
  8. Bodemverbetering. Door het langdurig telen van eenzijdige gewassen is de bodem op verschillende plekken verarmd.
  9. Vastlegging van CO2 (door bomenplant en in de bodem)
  10. Educatie.
  11. Een echt park kan voorkomen dat dit terrein in de toekomst (25 jaar?) alsnog een bedrijventerrein wordt.

Bovenstaande is een opsomming van mogelijkheden in een park die zijn weerga in Nederland niet kent.  Maar om een en ander te verwezenlijken is meer nodig dan enthousiasme alleen.   

Daarom is KEN op zoek naar bedrijven, plaatselijke energie coöperaties, bio-boeren, sportverenigingen, natuurverenigingen, kanoverenigingen, hardloopgroepen, vogelspotters en particulieren die kansen zien in een dergelijk project en steun willen geven iets moois te realiseren. Mensen die vooruit willen. Mensen die de energietransitie niet zien als iets bedreigends. De eerste serieuze belangstellenden hebben zich reeds gemeld.

Herenboeren, een groep enthousiaste mensen uit de streek, hebben reeds plannen een ‘goed georganiseerde boerderij’ te beginnen ‘waar puur en eerlijk voedsel wordt geproduceerd’. Wat zou het mooi zijn als de locatie aan de Jaagweg op termijn hun tweede boerderij in de regio kan huisvesten!

Ook andere bedrijven hebben interesse getoond waaronder een imker. KEN roept iedereen op die plannen heeft om een (duurzaam) bedrijf te beginnen of op de een of andere manier mee te willen doen met dit project. Meld je aan!

Je vind hier een formulier waarop je je ideeën kwijt kan of gebruik ons contact formulier. Hoe meer mensen en groepen zich aanmelden, hoe sterker we staan. Geen eindeloze zonnepanelen in onze achtertuin maar een duurzaam park waar ook nog eens energie wordt opgewekt. Samen kunnen we de verandering vorm geven!


Manifest

Verder roepen we iedereen en met name organisaties, clubs, verenigingen en de ondernemers op om het manifest te ondertekenen. We roepen bestuurders op terdege rekening te houden met de ecologische inpassing hiervan, de waarde voor de inwoners in de regio, alsmede lokale participatie. Dit manifest gaan we aanbieden aan de provincie Noord Holland om onze eisen kracht bij te zetten.


(Geen) beleid gemeente zonneweides

Door Frank Scholtens

Geplaatst op: 27 november 2020

 

In het regio nieuws lezen wij een artikel over het beleid van de Gemeente Koggeland m.b.t. zonneweides.

Zij zetten in op panelen op daken en kleinschalige zonneweides waar bewoners in kunnen participeren.

Het beleid is expliciet niet van toepassing op de toekomstige zonneweide aan de Jaagweg en dat is merkwaardig. Het gevolg hiervan kan zijn dat een exploitant van de toekomstige zonneweide in principe het terrein vol kan leggen met zonnepanelen en er een tweede ‘Wieringermeer’ is geboren.

De toekomstige zonneweide aan de Jaagweg is van een andere orde qua omvang en mogelijkheden. Het gaat hier om een gebied van 66 hectare voor zonnepanelen en een resterende 45 hectare voor andere initiatieven. Dit biedt mogelijkheden voor samenwerking tussen vele belanghebbenden waaronder de inwoners van Koggenland. Net als de Gemeente niets doen en het initiatief bij de een investeerder laten is geen optie.

Als Stichting  Koggenland Energie Neutraal proberen wij draagvlak te krijgen onder de inwoners van Koggenland voor de zonneweide Jaagweg zodat zij mee kunnen bepalen hoe deze zonneweide eruit moet komen te zien en kunnen profiteren van de opbrengst.

 

Verenig belangen

Wat wij voor ogen hebben is het meest diverse integraal ontwikkelde duurzame landschap met de grootste ecologisch verantwoorde zonneweide van Nederland, waarbij alle belangen en behoeftes volledig verenigd zijn in een verbetering van de omgeving. Met natuur beleving en oog voor welzijn van mens en dier.

Waarbij niet alleen duurzame energie, circulariteit en lokale economische en sociale belangen goed geborgd zijn, maar er ook nog eens gewerkt wordt aan agrarische vernieuwing. Verduurzaming van lokaal geproduceerd voedsel dat gedistribueerd wordt zonder dat daar verspilling, vervuiling of gif bij van toepassing is.

Wij denken daarbij ook aan invulling voor de ruimte door recreatie ondernemers en biologische imkers boomgaard/pluktuinen, maar ook aan de mogelijkheid voor scholen in de omgeving die een educatieve rol kunnen vervullen (schooltuinen)

Dit plan lijkt idealistisch, maar het is uitvoerbaar als wij daar allemaal een bijdrage aan leveren.

Verbinders

De rol die de Stichting Koggenland Energie Neutraal daarin heeft is er een van verbinding. Wij onderhouden in dat verband al jaren contact met de Provincie, Gemeente en een bestaande zonnecoöperatie. Ook zijn wij benaderd door energiebedrijven om hier over te praten.

Wij zien hier volop mogelijkheden waarbij inschrijving op deze zonneweide een reële optie is.

Als wij niets ondernemen is het risico groot dat dit project door de Provincie wordt aanbesteed aan een partij die alleen oog heeft voor winst maximalisatie en geen rekening houdt met de leefgemeenschap.

Geen Wieringermeer

Als er geen actie wordt ondernomen moeten wij onszelf ook niets verwijten als hier een tweede “Wieringermeer” wordt geboren.

Deze droom kan werkelijkheid worden als wij de handen ineen slaan.

Wij doen daarom een oproep voor hulp aan mensen en bedrijven die persoonlijk of met hun lokale initiatief willen participeren in dit geweldige allesomvattende voorbeeld van hoe we met elkaar de wereld beter kunnen achterlaten dan we hem hebben aangetroffen.

Ook doen wij nadrukkelijk een oproep aan de Gemeente om op te komen voor de belangen van haar inwoners. Per slot van rekening worden zij daar voor betaald.


Zonneweide Berkhout komt er, maar…

Door: Frank Scholtens

Geplaatst op: 15 oktober 2020

 

Doe mee dit is de laatste kans, niets doen is geen optie!

De zonneweide gaat er komen. De Provincie heeft haar plannen in voorbereiding. We hebben in een positief open gesprek met vertegenwoordigers van de provincie, gemeente koggenland, LTO en Koggenland Energie Neutraal (KEN) de mogelijkheden besproken om met de zonneweide zoveel mogelijk inwoners mee te laten delen in  de opbrengsten.

KEN  heeft ideeën ingebracht waarmee de 111 hectare met daarin 66 hectare voor de zonneweide in te vullen met een mens en natuurvriendelijke karakter en zo groen mogelijke opzet. Energieopwekken, recreëren en delen in de opbrengsten. Dat is waar we voor pleiten en ons hard voor maken. 

Denk en doe mee met KEN en zorg er daarmee voor dat onze inspraak zo veel mogelijk draagvlak heeft zodat we samen mee zullen profiteren van een zonneweide in een parkachtige omgeving.

Delen van dit bericht maakt ons samen sterk.

Gesprek

Na ons gesprek met Provincie en Gemeente op 14 oktober is overduidelijk geworden dat de plannen om een grootschalige zonneweide (66 hectare zonneweide van de totale oppervlakte van 111 hectare ) op het voormalig Distriport-terrein aan te leggen zeer concreet zijn geworden. Die zonneweide gaat er komen. 

 

Er is nog een laatste kans om invloed uit te oefenen hoe die zonneweide nabij de Jaagweg er uit gaat zien.

Stichting KEN heeft reeds meerdere malen duidelijk uitgesproken dat de zonneweide die daar gaat komen, niet net als in de Wieringermeer gebeurd is met het grootste windmolenpark op land, geen winstmachine of greenwashing moet gaan worden voor een multinational. Concreet betekent dat: geen eindeloze lelijke rijen zonnepanelen waar inwoners van Koggenland niets over te zeggen hebben en waar ze de volle (energie)prijs voor moeten betalen.

Wij willen niet dat de in onze gemeente opgewekte duurzame energie opgaat aan een datacentrum of ander project waar de inwoners van Koggenland geen enkele binding mee hebben. In de Wieringermeer werd een windpark aangelegd met een opbrengst van 1,3 teraWattuur, voldoende om maar liefst 370.000 huishoudens van energie te voorzien. Helaas gaat ruim 60% hiervan op aan de energievoorziening van een datacentrum van Microsoft. De rest van de energie zal al snel geleverd gaan worden aan de nog in die polder te bouwen energieslurpende datacenters van Google en Facebook.

Het doel van de nieuw te bouwen zonneweide moet zijn: CO2 neutraal energie opwekken, allereerst voor onze bewoners, verenigingen en bedrijven. Ons ultieme doel is om dit zonder winstoogmerk in een coöperatieve vorm te doen waar elke koggenlander aan mee kan doen. Door de vorm van een Coöperatie te kiezen geven we maximale inspraak aan de inwoners van Koggenland. De weide moet op natuurlijke wijze ingepast worden in het West Friese landschap. 

Denk en doe mee

Wij willen meeprofiteren van de opbrengst en willen medezeggenschap over hoe de zonneweide eruit komt te zien.  De stem van de Koggenlanders is daarom uitermate belangrijk. 

Wil je tussen de zonnepanelen recreëren? Moeten er bijenkasten en kruidenvelden komen? Moeten de agrariërs uit de omgeving de mogelijkheid hebben vee tussen de panelen te weiden? Wees creatief en stuur je idee(en) naar info/Koggenland-energie-neutraal.nl.  


Zonneweide op onze voorwaarden 

Door: Kees Wiersum

Geplaatst op: 16 juni 2020

Neem je energiekosten in eigen hand!

Wanneer je het regionale nieuws een beetje gevolgd hebt zal het je niet ontgaan zijn dat er plannen zijn om een zonnepark aan te leggen langs het Jaagpad nabij Berkhout. Veel mensen uit de omgeving hebben hun stem al laten horen in diverse bijeenkomsten, georganiseerd door de gemeente Koggenland en de Provincie.  De teneur is dat met name omwonenden niet direct enthousiast zijn wanneer er een grote, onafzienbare vlakte vol glimmende panelen bij hen in de buurt zou verrijzen, waar nu nog landerijen zijn.

Koggenland Energie Neutraal (KEN),  stelt onomwonden dat het nieuw te bouwen zonnepark er in de eerste plaats moet zijn voor de Koggenlanders.  Zij moeten de gelegenheid krijgen hier van mee te kunnen profiteren.

Voorts stelt KEN dat het zonnepark deels voor recreatie gebruikt moet kunnen worden, met bosschages, wandelpaden, met kruiden,- en bloemperken (voor de insecten), met vaarwegen, waterberging  enz.  Voor inwoners die aan dit plan wonen moeten de panelen zoveel mogelijk aan het zicht worden onttrokken.

 

Als dit plan door gaat dan is het wenselijk dat de belangen van de bewoners in een collectief worden vertegenwoordigd zodat er een aanspreekpunt is richting Gemeente, Provincie en exploitant van de zonneweide.

 

Participeren door bewoners van de gemeente kan op verschillende manieren. Wij denken aan de oprichting van een coöperatieve vereniging die aanspreekpunt wordt richting exploitant van de zonneweide.  Door uitgifte van certificaten wordt je dan eigenaar van zonnepanelen en kan je de opbrengst verrekenen met jouw verbruik. (Handig wanneer jouw huis geen geschikt dak heeft voor het plaatsen van panelen).

Nu kan dat nog via de Postcoderoosregeling.  Deze salderingsregeling is verlengd tot 2023  en zal dan stapsgewijs worden afgebouwd tot 2031.

Te zijner tijd zal de exploitant ook wel komen met andere vormen van rechtstreekse financiële deelname in de vorm van obligaties of leningen.

Ben je geïnteresseerd in deze op te richten coöperatieve vereniging of heb jij nog veel betere ideeën?

 

Meldt je aan via onderstaand formulier. Vergeet niet onderaan het formulier op de “verzenden” knop te drukken.


Energie Door Ons!

Door: Frank Scholtens

Geplaatst op: 20 januari 2020

 

Koggenland kijkt vooruit!

2020 – De provincie Noord Holland heeft een door het rijk opgelegde duurzaamheidsdoelstelling. De provincie bezit de grond aan de Jaagweg en is plan daar een zonneweide te ontwikkelen. Ook bereiken ons berichten dat de provincie aan het inventariseren is waar wind op land gerealiseerd kan worden, ook in onze gemeente. Je kunt in verzet gaan, maar waar ga je dan tegen in verzet? Je kan deze situatie ook zien als een hele grote kans voor alle Koggenlanders. Iets waarvan we allemaal kunnen gaan profiteren. Daarom willen wij als Koggenland Energie Neutraal het hele energietransitieproces zo sturen zodat deze in het voordeel van alle Koggenlandse burgers uitwerkt (win win). 

Toekomstvisie

2025 – Stel je nu eens voor je rijdt op de A7 richting Koggenland. In de verte doemen de windmolens op die de stroom opwekken voor jouw huishouden. Het was toendertijd een enorme goede beslissing om in de Koggenlandse energie coöp te investeren. Sindsdien krijg je ieder jaar 2500 Kwh van je elektriciteitsgebruik kado.  De toenmalige investering was laag en van de steeds stijgende energieprijzen heb jij geen last. Die 2500 Kwh zijn nagenoeg je hele jaarlijkse gebruik en je betaald alleen nog een paar tientjes per jaar aansluitingskosten. Regelmatig sta je te lachen als je in de meterkast kijkt.  

Je feitelijke energierekening wordt betaald door de klanten van het Koggenlandse energiepark: EDO (Energie Door Ons )  langs de Jaagweg en de A7. De meeste afnemers zijn ondernemers in Koggenland. Deze ondernemers krijgen stroom tegen een gereduceerd tarief want onze Koggenlandse coöperatie werkt zonder winstoogmerk energie op. Sommige van die ondernemers met een groot dak of lekker op de wind leveren ook aan de coöperatie met hun molen en/of zonnedak. Want ‘s nachts en in het weekend gebruiken ze nauwelijks energie en de overschotten van de coöperatie worden tegen de reguliere marktprijs verder aan het net verkocht. De verdiensten ervan gaan terug via de coöperatie naar de deelnemers en de verenigingskassen. Zodat zelfs de mensen die niet deelnemen in de coöperatie er alsnog van kunnen profiteren.

 

Sinds jij en andere dorpsgenoten in de coöperatie zitten is er wel het een en ander in het dorp veranderd. Steeds meer mensen stappen over op elektrisch rijden, douchen en koken; immers de duurzame stroom vloeit rijkelijk en tegen aanzienlijk lagere kosten dan het Russische gas. Ga maar na, de basiskosten van zonnepanelen daalden alleen maar verder en ook investeringskosten in grotere en kleinere windmolens zijn alleen maar gedaald. Dit terwijl de opbrengsten per installatie alleen maar groter werden. Vele Koggenlanders met grote daken hebben nu een zonnedak en een aantal kleine houten windmolens op hun terrein.

Natuurbehoud

Ook het grote zonnepark langs de jaagweg is geheel conform normen die rekening houden met de natuur aangelegd. Dit houdt in dat het geheel als een park is aangelegd met bomen, struiken, bloemen, wandelpaden, waterpartijen. Een compleet natuur- en recreatiepark voor alle inwoners is het geworden. Door deze natuurlijke aanpak blijven de panelen uit het zicht en ziet het er uit als een meer met groene eilanden, geheel zoals je wilt in deze groene gemeente.

Door al deze duurzame investeringen in de Koggenlandse Energiecoöperatie (voor en door inwoners) is het aanbod van schone duurzame Koggenlandse energie groot. Voor de deelnemers is er een persoonlijk financieel voordeel en iedereen kan ook nog genieten van een florerend verenigingsleven en van fijne natuur. Het is zo fijn thuiskomen als je de windmolens en natuurlijke zonneweide ziet vanaf de A7.