infrarood scans

Wat zijn infraroodscans eigenlijk? Waarom? Wat gebeurt er dan? 

Hier vindt u de meest gestelde vragen met betrekking tot de infraroodscan.


Waarom een infraroodscan.

Door het maken van een infraroodscan kan zichtbaar worden gemaakt waar warmte uit de woning lekt of kou van buitenaf binnenkomt.

Wanneer is het zinvol een infraroodscan te maken?

Vooral bij oudere woningen (gebouwd voor 1990) is het zinvol een infraroodscan te maken omdat toen nog niet veel aandacht aan isolatie werd besteed. Ook ingeval u twijfelt of aangebrachte isolatie zijn werk nog doet is het goed een infraroodscan te laten uitvoeren.

Hoe goed is mijn woning al geïsoleerd?

Hiervoor verwijzen wij naar de site van Duurzaam Bouwloket www.duurzaambouwloket.nl , klik op “Bekijk ons Stappenplan” en daarna op “Online Maatwerkadvies voor jouw Woning Check het hier”. Na het beantwoorden van alle vragen krijgt u inzicht welke energiebesparende maatregelen voor uw woning mogelijk zijn. 

U kunt natuurlijk ook contact opnemen met Duurzaam Bouwloket (tel. 072 7433956).

Een andere interessante site en zeker het bezoeken waard is; www.woonwijzerwinkel.nl/oplossingen-per-bouwjaar/  U kunt dan onder andere lezen welke eisen er gesteld werden aan de energiezuinigheid aan woningen per bouwperiode.

Wat gebeurt er tijdens een infraroodscan ?

Twee vrijwilligers van Koggenland Energie Neutraal komen bij u thuis en maken zowel gewone digitale foto's als infrarood foto's van die plekken waarvan vermoed wordt dat er warmte lekken zitten. De foto's worden zowel binnenshuis als buitenshuis gemaakt. Een bezoek van onze vrijwilligers duurt ongeveer 1 uur.

En daarna?

Aan de hand van de foto's kan worden vastgesteld waar maatregelen nodig zijn. De vrijwilligers stellen dus vast waar warmte verloren gaat of kou het huis binnenkomt. Het is vervolgens aan u een specialist in te schakelen voor een advies op maat. De foto's (die uw eigendom zijn) kunnen hierbij van dienst zijn.

Zijn er kosten aan verbonden?

In principe zijn er geen kosten aan verbonden. Koggenland Energie Neutraal werkt met vrijwilligers, maar wij maken wel kosten zoals de aanschaf van onze camera's, onderhoud van de website en een vrijwilligers lunch. Een vrijwillige bijdrage naar vermogen wordt op prijs gesteld maar hoeft dus niet.

Hoe deskundig zijn de vrijwilligers?

Al onze vrijwilligers hebben een cursus gevolgd bij het duurzaam bouwloket en hebben dus een basiskennis op het gebied van energie en duurzaamheid. Zij weten waarnaar zij moeten kijken, echter het geven van adviezen behoort niet tot onze taak. Daarvoor verwijzen wij u door naar het Duurzaam bouwloket waar u met al uw vragen terecht kunt voor een advies op maat.

Wat is de beste tijd voor het uitvoeren van een infraroodscan?

De ideale omstandigheden zijn een buiten temperatuur onder de 5 graden en weinig tot geen zon op de gevels. Regen is ook niet goed voor het doen van een meting. Vanaf half december tot eind februari is normaliter de tijd dat wij de metingen uitvoeren.

Hoe kan ik mij aanmelden voor een infraroodscan van mijn woning?

Dit kan vrij eenvoudig door hier te klikken en u wordt automatisch doorverwezen naar het aanmeldformulier.