Terugverdientijd


Terugverdientijd

Door:  Kees Wiersum

Geplaatst op: 16 februari 2023



Een kennis van mij heeft een nieuwe auto gekocht. Een elektrische, want de prijs van een occasion is nu betaalbaar en vergelijkbaar met een benzineauto. Een andere reden dat hij voor een elektrische auto gekozen heeft is dat hij, net als zovelen, bezorgd is over het klimaat. Elektrisch moet het, geen uitstoot meer!

Zonnepanelen op het dak zorgen dat het opladen niet al te veel kost. Voorts denkt hij aan een warmtepomp om zijn huis te verwarmen. Omdat ik laatst zelf een warmtepomp heb laten installeren, vraagt hij mij om advies. Wat voor type warmtepomp moet het worden, een hybride, full electric of om te beginnen een warmte terugwininstallatie? Moet hij eerst andere zaken zoals aanvullende isolatie aanpakken? 

‘En’, vraagt hij, ‘wanneer ik een warmtepomp aanschaf, hoe lang is dan de terugverdientijd? Want als het te lang duurt…’

Wat ís dat toch met die terugverdientijd? Waarom hangt men altijd het label ‘terugverdientijd’ aan een apparaat die verduurzaamt? Zonnepanelen; wanneer verdienen we ze terug? Warmtepomp, ja heel mooi hoor, maar hoe lang is de terugverdientijd? Ik besluit het aan mijn kennis te vragen.

  ‘Ja, ik wil natuurlijk weten wanneer ik mijn investering eruit heb, Het is me nogal een bedrag!’

Het is de meest voorkomende reactie. Het is duur dús moet het terugverdient worden.

   ‘Maar vertel eens’, vraag ik, ‘wat is de terugverdientijd van je nieuwe auto? O, ik zie dat je nieuwe schoenen aan hebt, wanneer zijn die terugverdient? En vorig jaar je nieuwe bankstel, is die al terugverdiend?’

Hij kijkt me verbaasd aan. ‘Dat is toch totaal iets anders… Van mijn nieuwe auto en bankstel heb ik heel veel profijt, nou ja, het is natuurlijk ook een stukje luxe… ehm, die nieuwe schoenen, je kunt toch niet zonder?’

 

 

 

Die warmtepomp die je overweegt aan te schaffen, is dat géén ‘stukje luxe’, heb je geen profijt van de warmte die het systeem oplevert?’ houd ik hem voor. ‘Is de aanschaf van een warmtepomp ook niet eigenlijk een stukje ‘luxe’?’

Of zoals dit voorbeeld: Twee mensen hebben duizend Euro. De een koopt er een duurzaam apparaat voor waarmee zijn energierekening lager wordt. Niet veel, een paar tientjes per maand, maar na een aantal jaren is toch het hele investeringsbedrag terugverdiend. 

De ander gebruikt het geld om op vakantie te gaan. Na twee weken is het op, het bedrag komt nooit meer terug. Zelfs niet wanneer je jaren wacht.

Beide investeren het geld in ‘een stukje luxe’ maar het is niet moeilijk raden wie er (op termijn) langer profijt van heeft. 

Op de ene besteding wordt continu het label ‘terugverdientijd’ geplakt; en niemand vraagt zich af of de andere besteding zich wél terugverdiend. 

Raar…